El PS opina que l’obertura econòmica justifica una rebaixa en la nacionalitat

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BON DIA
Publicat el: 15 de Febrer de 2012

La crisi econòmica no ha d’impedir que el país abordi d’altres qüestions que té pendents. I entre aquestes hi ha la revisió de l’actual llei per facilitar l’adquisició de la nacionalitat andorrana. Aquest és el posicionament del Partit Socialdemòcrata (PS), que ahir va tornar a presentar un text sobre aquesta matèria.

Ja ho va fer la legislatura passada, però no es va prendre en consideració per l’oposició de la Coalició Reformista (CR). Els socialdemòcrates consideren que el procés d’obertura econòmica impulsat pel Govern, que facilitarà als estrangers que puguin venir a instal·lar les seves empreses sense necessitat d’haver residit al país, fa que ara no pugui haver cap excusa per no aconseguir un avanç en aquesta matèria. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va indicar ahir que no s’entendria que es donessin els drets econòmics i es neguessin els polítics.

La consellera general Mariona González va entrar ahir al registre del Consell la proposició de llei, que és idèntica a la que es va presentar el setembre del 2010. La principal característica del text és que rebaixa de 20 a 15 els anys de residència per obtenir la nacionalitat per naturalització. A més, estableix que els diferents períodes de residència es podran sumar, amb l’únic requisit que els cinc últims anys siguin continuats. També s’introdueixen altres canvis en relació amb la regulació en vigor, com reduir de 15 a 10 els anys per obtenir la nacionalitat per als néts d’andorrans i rebaixar de 15 a 6 anys del termini per recuperar la nacionalitat per als que l’han perdut en els supòsits d’infants trobats a Andorra i d’infants de pares apàtrides.

D’altra banda, es vol el reconeixement de la nacionalitat als fills nascuts a Andorra quan un dels progenitors hi hagi residit sis anys i no deu com fins ara. Finalment, es vol que els nens escolaritzats al país puguin adquirir la nacionalitat si hi han estudiat sis anys seguits i no deu com està fixat en l’actual llei.

González va explicar que no s’ha parlat amb els demòcrates, però espera que el text sí que es prengui en consideració aquesta vegada per a la presentació d’esmenes. “És un dels temes fonamentals perquè hi hagi més cohesió social i més integració”, va argumentar la parlamentària socialdemòcrata. En aquest sentit, la consellera va recordar que alguns membres de Demòcrates per Andorra (DA) s’han pronunciat a favor de reduir els anys per adquirir la nacionalitat per naturalització, entre ells el mateix cap de Govern.

El PS espera, així doncs, que la greu crisi econòmica per la qual passa el país no sigui una excusa per impedir que es pugui obrir un debat sobre la nacionalitat. És més, els socialdemòcrates estarien disposats a rebaixar els anys de residència fins a deu, en consonància amb les recomanacions de la Unió Europea (UE), si DA accepta anar en aquesta línia. “Nosaltres estaríem encantats que fossin deu anys en lloc de quinze”, va indicar González.

Bartumeu va dir que el PS està disposat a proposar modicacions també en la doble nacionalitat, “però això requereix canviar la Constitució” i formaria part d’un paquet de reformes, en què es podrien incloure també la llei electoral i la distribució del poder territorial.

pdf3.jpg