El PS insisteix en la rebaixa de la nacionalitat, ara amb l’obertura

Autor: PEPA GALLEGO
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 15 de Febrer de 2012

El grup parlamentari socialdemòcrata va tornar a presentar ahir a tràmit parlamentari la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat per rebaixar de 20 a 15 els anys de residència per poder demanar la naturalització. Després que en la passada legislatura el ple del Consell General va aprovar no tenir-la en consideració, ara però el PS torna a insistir.

Ho fa per coherència política i perquè «ara la població s’ha d’equiparar i s’ha d’integrar més», va explicar el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu. Amb l’obertura econòmica a la que caminem, Bartumeu considera que no s’entendria que s’ampliessin els drets econòmics a persones residents i no residents i que es negués la dels drets polítics.

Es tracta de la mateixa modificació de llei, presentada al setembre del 2010. El PS s’ha mantingut en els 15 anys i no en els 10 els anys de residència, tal i com ho aconsella la Unió Europea. «Considerem que aquest és un primer pas per rebaixar els anys, sent conscients de les reticències que hi ha a l’altre costat polític», va dir la consellera general socialdemòcrata, Mariona Gonzàlez. Tot i això els socialdemòcrates consideren que l’objectiu és arribar a les recomanacions de la UE.

Des del el PS no entendrien que els demòcrates no acceptessin ara el debat de la rebaixa d’anys de nacionalitat posant d’excusa la crisi. Segons González, «poca cosa estan fent per sortir de la crisi». Bartumeu, per la seva part, considera que ara amb l’obertura econòmica es volen donar drets econòmics a residents de poc de temps o no residents i no es vulgui fer el mateix amb els drets polítics, ampliant la nacionalitat a més persones amb la rebaixa d’anys de residència.

Tot i això, Gonzàlez es va mostrar optimista perquè considera que tant el cap del Govern, Toni Martí, com altres membres de DA hagin fet manifestacions a favor d’aquesta rebaixa. Ara per ara, PS i DA no han mantingut converses sobre aquesta qüestió, segons va assegurar González.

El moment de tornar a insistir amb la mateixa proposició de llei, com ja ho van fer en l’anterior legislatura, és, segons el PS, per coherència «amb els valors que defensem independentment del moment polític i no en funció de com bufa el vent», va explicar Bartumeu. Des del PS consideren que ara és moment d’entre sessions parlamentàries i que, per tant, «hi haurà temps per a que es pugui admetre i tenir en consideració», va dir.

La proposició de llei pretén reduir de 20 a 15 anys el període de residència que permet adquirir la nacionalitat per naturalització, i que el període sigui acumulatiu sempre i quan durant els últims cinc anys s’hagi residit al país. El text també rebaixa de 15 a 10 els anys per obtenir la nacionalitat als néts d’un andorrà, i vol que es passi de 15 a 6 anys el termini per recuperar la nacionalitat als que l’han perdut en els supòsits dels infants trobats a Andorra i dels infants de pares apàtrides.

Pel que fa a canviar el text per tenir la doble nacionalitat, Bartumeu va considerar que això suposa un canvi de la Constitució, i que aquest hauria d’anar recolzat per un consens, tot i que no es descarta que s’hagi de fer.

pdf3.jpg