Esmena a la totalitat del PS a la tisorada

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 31 de Gener de 2012

El grup parlamentari socialdemòcrata farà una esmena a la totalitat al projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal.

I no descarta, també, esmenar parcialment l’articulat. Així ho va assegurar el líder del PS al Consell, Jaume Bartumeu, que va recordar que “si s’ha de fer estalvi de la despesa pública, hem de retallar de molts llocs i no només d’alguns”. I va afirmar, tot intuint-ho, que les dades sol·licitades per la consellera Mariona González sobre la inversió del Govern demòcrata en assessoraments externs confirmaran que s’ha augmentat respecte d’altres èpoques.

Mentre els socialdemòcrates tenen clara l’esmena a la totalitat, el grup demòcrata ha d’acabar de perfilar quines modificacions presenta al text. Que hi haurà esmenes de caràcter tècnic és pràcticament segur. I la majoria de consellers de DA estarien a favor de limitar en el temps les retallades als funcionaris que estableix el projecte. Però no hi ha unanimitat sobre com fer-ho i, a més, una part de l’executiu, amb el màxim responsable Toni Martí al capdavant, és totalment contrari no tan sols a posar un termini a les reduccions salarials, també a plantejar qualsevol mena de modificació al text presentat.

Bartumeu va explicar ahir que després de “la sorpresa” de veure com Sindicatura acordava la pròr­roga al termini d’esmenes sol·licitada pels socialdemòcrates, ara “estem en stand by” en espera de rebre la documentació demanada pel parlamentari David Ríos amb relació a un complement d’informació sobre l’impacte econòmic que tindrien les mesures. El PS “va deixar ben clar” que feien la petició de l’ajornament del final del període de presentació d’esmenes per esperar les dades sol·licitades. I segons hauria informat Sindicatura als consellers socialdemòcrates, el Govern estaria a punt d’acabar la recollida d’informació per trametre-la al Consell. En funció de si es rep o no aquest complement documental, i de quines siguin les dades que s’hi reflecteixin, es presentaran abans del 9 de febrer a les dotze del migdia esmenes parcials. “L’esmena a la totalitat la farem segur”, va dir ahir Bartumeu. Els socialdemòcrates estarien a favor de la contenció en l’administració. Però amb el qüestionament global al projecte de llei entrat a tràmit parlamentari per l’executiu voldrien deixar palès el desacord amb el plantejament usat pel Govern. De fet, el desacord amb el text ja va fer que en la reunió de la plataforma sindical amb la comissió d’Interior no hi hagués cap representant del PS.

Sí que hi eren tots els consellers demòcrates. Els parlamentaris de DA, amb la consellera-presidenta al capdavant, Sílvia Riva, es van comprometre a transmetre al conjunt del grup la demanda sindical de lligar l’efecte de la retallada als funcionaris a l’entrada en vigor de l’IRPF. És a dir, que la tisorada es deixés sense efecte quan l’Estat comenci a retenir una part de les rendes de les persones físiques i que es retorni als empleats públics al seu escenari salarial actual. Riva va comunicar ahir a la plataforma que en breu tindran una resposta. I que encara que s’hagi allargat el termini d’esmenes no esperaran al darrer dia per fer saber el parer de la majoria parlamentària. Segons el portaveu de la plataforma sindical, Joan Torra, la consellera hauria explicat que es vol analitzar acuradament el text i es té la intenció de limitar-ne els efectes en el temps.

pdf3.jpg