El PS vol les «salvaguardes» regulades a la llei d’obertura

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 13 de Gener de 2012

El Govern es va reunir ahir a la tarda amb el grup parlamentari socialdemòcrata amb l’objectiu d’exposar-los el full de ruta per a l’obertura econòmica, inclòs el projecte de llei d’obertura que entrarà a tràmit parlamentari, previsiblement, el mes de març vinent. El conseller socialdemòcrata Gerard Barcia va estar d’acord que «l’obertura ha de ser total, però, dins d’aquest total, hi d’haver uns matisos i unes salvaguardes que s’han de definir molt bé a la llei». I és precisament el risc que aquestes salvaguardes no arribin a quedar prou ben definides al text de la llei el que, ara per ara, genera més reticències als socialdemòcrates.
El ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va insistir en allò que ja s’havia explicat dimarts al grup demòcrata: les salvaguardes no seran en cap cas sectorials, sinó «conceptuals». És a dir, no s’establiran reserves específiques per sectors de l’economia, sinó que la llei garantirà que l’obertura es fa des de «l’interès general» i respectant principis com ara «la seguretat, la salut pública, el medi ambient o la sobirania».

El fet que es tracti de principis genèrics fa que els socialdemòcrates es qüestionin si, a l’hora d’anar «a la lletra petita» –amb paraules de Barcia–, estaran d’acord amb els demòcrates. Dit d’una altra manera: el grup del PS considera que una llei excessivament genèrica impliqui que les decisions concretes acabin recaient en el Govern i siguin, per tant, «arbitràries».

Pel seu cantó, el ministre d’Economia va assegurar que es tracta de «trobar l’equilibri» entre el que seria excessivament genèric i el que, en l’altre extrem, seria massa concret. Alcobé va alertar del risc «d’especificar molt», ja que això podria deixar determinats casos fora de la llei, però va reconèixer que el text ha de ser prou clar per donar seguretat jurídica.

Alcobé va recordar que el Govern celebrarà al llarg de la setmana vinent diverses trobades amb els agents econòmics.

Llei de contenció / D’altra banda, el conseller socialdemòcrata David Ríos va entrar a la Sindicatura una demanda d’informació per saber a quantes persones afectarà l’aplicació del projecte de llei de contenció de la despesa pública. Els socialdemòcrates consideren que la memòria econòmica elaborada pel Govern és «extremadament escueta» i només presenta grans xifres globals sobre «els presumptes estalvis» que comportarà l’aprovació de la llei. La demanda d’informació sol·licita el desglossament dels impactes de l’aplicació de la llei per als cossos de l’Administració General, i per cadascuna de les entitats parapúbliques o de dret públic, societats públiques o organismes autònoms.

pdf3.jpg