El PS tem que les salvaguardes a l’obertura depenguin de l’arbitrarietat del Govern

Autor:
Font: BON DIA
Publicat el: 13 de Gener de 2012

El Govern va explicar ahir al grup parlamentari socialdemòcrata el full de ruta de l’obertura econòmica. Al final de la reunió el conseller socialdemòcrata Gerard Barcia va manifestar la seva preocupació pel fet que la llei fixi unes salvaguardes que depenguin de l’arbitrarietat del Govern en comptes de quedar reflectides a la norma. Barcia va dir que “tot i que hi hem fet reiterades preguntes, no ens ha quedat clar si les salvaguardes es concretaran dins la llei o seran arbitràries per part del Govern”. També va assenyalar que si depengués de l’executiu “seria un motiu de preocupació”, perquè consideren que la llei ha de ser prou concreta perquè això hi quedi fixat.

El ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va assegurar que a la llei s’especificaran unes salvaguardes “genèriques, objectivables, no sectorials i conceptuals”. Les salvaguardes volen evitar que vinguin empreses que puguin alterar “els elements essencials del país que cal preservar”, i per tant els conceptes seran, per exemple, evitar les que posin en perill la seguretat física de les persones, l’ordre públic, el medi ambient o la sobirania. Alcobé va dir també que això quedarà més concretat quan es redacti el text, i va reconèixer que hi ha conceptes que poden ser molt generals, però que això permet no descuidar cap concepte sense regular.

Barcia va dir que el seu grup defensa l’obertura total, tot i que va apuntar que calen matisos, que s’hauran de definir.  Barcia va agrair la presentació que se’ls va fer, però va apuntar que “ens hauria agradat que ens telefonessin abans que a certs col·legis professionals”. A més, va criticar “les formes”, indicant que “no ens acaba d’agradar” el fet que quan se’ls convida a una reunió per tractar una llei “se’ns acaba dient que es farà amb nosaltres o sense, i per tant, si ho tenen tan clar potser que tirin de la majoria i nosaltres ja farem la nostra feina presentant les esmenes que calgui”.

Demanda d’informació
El grup socialdemòcrata ha entrat a la Sindicatura una sol·licitud d’informació per saber a quantes persones afectarà l’aplicació del projecte de llei de contenció de la despesa pública. Els socialdemòcrates consideren que la memòria econòmica és “extremadament breu” i només presenta grans xifres globals sobre “els presumptes estalvis” que comporta la llei. La demanda d’informació sol·licita el nombre de persones afectades per la reducció de retribucions, així com els afectats per la suspensió dels triennis.

pdf3.jpg