Apunts d’actualitat 30 de març del 2008 |
A la vila d’Arques, al departament francès del Pas-de-Calais, hauria de posar-se en funcionament (cap a l’any 2011) un centre de tractament de residus per incineració. El projecte ha estat promogut per l’anomenat “Syndicat Mixte Flandre Morinie”, que reuneix 152 “communes” i 282.000 habitants a cavall entre els departaments del Nord i del Pas-de-Calais.
La informació pública ja s’ha enllestit, s’ha atorgat el permís de construir i l’autoritat administrativa ha de fer pública la seva opinió les properes setmanes.
Es tracta d’una inversió de 78 milions d’euros, que permetria anyalment el tractament de 92.500 tones de residus.
No cal insistir en la gran preocupació dels veïns d’aquella futura instal·lació. Però l’oposició al projecte comença a aparèixer amb força a la premsa francesa perquè ha suscitat la inquietud d’una empresa familiar -BONDUELLE- que és líder mundial en la comercialització de llegums.
La família Bonduelle té la seu social de la seva empresa i la propietat familiar a Renescure, a dos kilòmetres de l’indret previst per a la instal·lació, i en una zona que està en un corrent dominat pels vents.
Aquesta empresa, que compta amb 850 assalariats, i dóna també feina a més de 650 agricultors, havia projectat un pla d’inversió de cinquanta milions d’euros en els propers tres anys.
Tant l’anomenat “efecte d’imatge” com els riscs reals d’una incineració als peus de la fabricació dels seus productes alimentaris, han fet saltar la indignació d’aquella empresa familiar que assenyala el risc d’aquesta proximitat per a la reputació del grup i la seva marca.
Planteja així que es torni a examinar l’indret d’instal·lació del Centre de tractament de residus i, en tot cas, la tecnologia escollida.
Les notícies d’aquesta nova confrontació a França entre els interessos de la indústria de la incineració i la qualitat de vida dels ciutadans ens arriben a casa nostra quan hem sabut que el govern del Sr. PINTAT afavoreix la importació a Andorra de residus i deixalles dels països veïns, per a cremar més i més al Centre d’incineració de Cal Roselló, a Andorra la Vella.
És ben evident que el partit liberal es va entestar a triar la tecnologia més onerosa i alhora més arriscada per a la salut de les persones que vivim i treballem a la Vall d’Andorra.
Un altre gran dossier que, quan arribi l’alternança, obligarà a un replantejament seriós en defensa de l’interès general. (Veure la crònica de EL PERIÒDIC D’ANDORRA)