Comunicat de premsa relatiu a la presentació de les 54 esmenes als tres projectes de llei pels quals el Govern vol modificar les lleis impositives

Autor:
Font:
Publicat el: 7 de Novembre de 2011

logo-gps-consell.JPG

El grup parlamentari socialdemòcrata presenta un total de 54 esmenes als tres projectes de llei pels quals el Govern vol modificar les lleis impositives aprovades el desembre del 2010

Els socialdemòcrates veuen amb molta preocupació els canvis que DA vol introduir perquè l’Estat recaptarà menys i amb una reforma regressiva difícilment s’aconseguirà la signatura dels convenis per a impedir la doble imposició.

Tal i com ja havia anunciat en la roda de premsa celebrada dijous passat al migdia, el president del Grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat aquest matí les esmenes a l’articulat dels tres projectes de llei que el Govern va enviar al Consell General el passat mes d’octubre.

Les esmenes s’han presentat dins el termini establert en l’edicte del 14 d’octubre del 2011 (Butlletí del Consell General núm. 40/2011) sense que el Grup parlamentari socialdemòcrata hagi volgut -com hi tenia dret- demanar una pròrroga per a disposar d’uns dies suplementaris per a preparar les seves esmenes als textos proposats pel Govern de DA.

Concretament, les esmenes presentades, que s’acompanyen en tres documents adjunts, són:

–       18 esmenes al projecte de modificació de la Llei 94/2010 del 29 de desembre d’impost de la renda dels no-residents fiscals;

–       28 esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei 95/2010, del 29 de desembre de l’impost sobre les societats;

–       8 esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei 96/2010 del 29 de desembre de l’impost sobre la renda de les activitats econòmiques.

El Grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat totes aquestes esmenes, després d’haver-ho analitzat acuradament amb el seu equip econòmic, amb la finalitat d’intentar salvar la reforma tributària de la devaluació a la qual la pretenen sotmetre els projectes presentats pel Govern.

Les propostes de modificació del Govern demostren una clara voluntat de trencar la continuïtat d’una reforma que és indefugible si hom vol aconseguir una negociació positiva de convenis per a impedir la doble imposició i si es pretén realment afavorir que els professionals i empresaris d’Andorra puguin exportar serveis i béns sense càstigs fiscals en els països de destí.

D’una fiscalitat reduïda, però sòlida i senzilla, establerta en les lleis 94/2010, 95/2010 i 96/2010 del 29 de desembre de l’any passat el Govern vol passar a una fiscalitat excessivament rebaixada, amb una munió de tractaments diferenciats, excepcions i deduccions.

Una bona part de les modificacions que pretén introduir el govern d’Antoni Martí van destinades a eliminar disposicions dels textos actuals que estaven pensades i foren adaptades amb la finalitat d’evitar abusos i elusions fiscals.

Les retallades als textos avui vigents són nombroses, s’acumulen i no comporten ni topalls ni limitacions per la qual cosa, tal i com ja van manifestar Pere López i Jaume Bartumeu el dia 3 de novembre, les propostes del Govern suposen reduir molt la tributació i afavorir aquells que disposen de més recursos per a practicar l’anomenada “enginyeria fiscal”.

D’altra banda la memòria econòmica que preceptivament ha d’acompanyar els projectes de llei és manifestament insuficient ja que no mesura l’impacte de les modificacions.

Sí s’aproven els projectes de modificació tal i com han estat tramesos al Consell General l’Estat perdria molts ingressos i, com també es va declarar el dia 3 de novembre, s’estarà posant en dubte la voluntat d’Andorra d’adoptar una fiscalitat, que tot i ser de baixa intensitat, pugui ser homologada pels països europeus.

I òbviament si Andorra no assoleix els mínims homologables no podrà pas obtenir la signatura de convenis per a impedir la doble imposició.

Els socialdemòcrates veuen amb molta preocupació els canvis que el Govern vol introduir i han presentat una bateria d’esmenes destinades, principalment, a mantenir la visió d’acostament progressiu d’Andorra al nostre entorn europeu que s’havia aconseguit desenvolupar en l’etapa del govern socialdemòcrata

(S’acompanyen els tres textos de presentació de les esmenes, entrades, respectivament, amb els núms. 1117, 1118 i 1119 al registre del Consell General)


Andorra la Vella, 7 de novembre del 2011