Esmenes del PS per ‘salvar’ les lleis fiscals

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 8 de Novembre de 2011

“Ens preocupa l’orientació que s’està donant a la reforma tributària.” El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va fer efectiva ahir al matí l’entrada a tràmit parlamentari de les esmenes que la formació pretén que s’introdueixin a les lleis de fiscalitat directa.

El líder del PS va ser rotund. Amb els projectes de llei de modificació dels textos que graven els beneficis societaris, les activitats econòmiques i els guanys obtinguts al Principat per als no-residents, el Govern el que pretén és “buidar de contingut els impostos”. Demòcrates per Andorra (DA) també va presentar ahir –darrer dia per fer-ho– esmenes. Per aclarir algunes qüestions semàntiques i per matisar, especialment, que les deduccions per a la creació de llocs de treball i per a la realització de noves inversions s’aplicaran sempre que l’activitat es generi al Principat.

Bartumeu va entrar a tràmit les 54 esmenes (18 a l’impost sobre la renda dels no-residents; 28 a la de l’impost sobre les societats; i 8 al referit a les activitats econòmiques) just després que finalitzés la junta de presidents. El president del grup socialdemòcrata va acusar l’executiu d’haver fet saltar “els topalls” que les lleis originals establien per evitar elusions fiscals. En canvi, a parer del polític del PS, les modificacions introduïdes pel Govern el que fan és “obrir escapatòries perquè la gent pagui el mínim possible”. Les esmenes socialdemòcrates anirien dirigides a tornar a incorporar les barreres que es considera que anteriorment hi havia a la legislació fiscal directa i que pretenien “evitar al màxim l’enginyeria tributària”. “La fiscalitat ha de ser baixa, però ha de ser sòlida i senzilla.” Si els textos queden com els ha plantejat l’executiu, “es passarà a una fiscalitat excessivament reduïda” que, per a Bartumeu, posaria en perill que en el futur es puguin establir convenis de no doble imposició, atès que s’està “devaluant” el gravamen mínim que seria homologat per la comunitat econòmica internacional. El líder del PS va venir a dir que cap país no voldrà signar convenis “si el 10% de sortida s’acaba convertint en un 4, 5 o 6%”. Les rebaixes generarien uns “desequilibris” poc recomanables.

Suggeriment taronja
El vicepresident del grup demòcrata, Daniel Armengol, va explicar que la seva formació ha presentat una vintena d’esmenes al global de les lleis que recullen, especialment, una roda de contactes que es va mantenir amb els agents econòmics després que el projecte de llei fos tramitat. “La majoria són de semàntica”, va explicar Armengol, que va assegurar que el més notori és fixar que les inversions i els llocs de treball que es poden beneficiar de deduccions han de ser a Andorra.

ENCARA EN L’AIRE EL TRASLLAT AL NOU CONSELL D’ÒRGANS NO PARLAMENTARIS

En la junta de presidents d’ahir, els assistents van tornar a tractar el trasllat a les dependències del Consell de diferents organismes ara ubicats en altres indrets. No hi ha problema a traslladar al recinte parlamentari els òrgans que depenen del Consell (a la planta -5 s’hi situarà el Raonador del Ciutadà i l’Agència Andorrana de Protecció de Dades; a la planta -3 s’ha previst ubicar-hi el Tribunal de Comptes). També és clar que el Tribunal Constitucional podrà ocupar l’antiga casa de Sindicatura. El Consell ha ofert més dependències al Govern. I s’està en espera que l’executiu proposi quins altres serveis es podrien traslladar al recinte parlamentari. Hauran de ser, però, els màxims representants del Consell els qui acabin acordant quins organismes poden ubicar-se en la seu parlamentària.

CRITERI FAVORABLE A LA PROPOSICIÓ DE L’IVA

El Butlletí del Consell General va publicar ahir el criteri del Govern favorable a la tramitació de la proposició del PS sobre l’impost de l’IVA. Malgrat aquest criteri, i segons va acordar ahir la junta de presidents, la presa en consideració de l’esmentada proposició no es farà fins al dia 24, per la qual cosa, segons el líder socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, els demòcrates “gua-nyen quinze dies. O es perden segons el nostre entendre”. Ni l’executiu ni el grup parlamentari majoritari no tenen cap pressa per aprovar el marc fiscal indirecte, fet que ahir va tornar a lamentar Bartumeu. L’executiu es mostra favorable a la proposició però considera que calen canvis per “garantir un encaix correcte dins l’ordenament tributari andorrà, perquè permeti millorar la competitivitat de l’economia andorrana i per millorar l’eficiència recaptatòria del tribut que es projecta implantar”. Es detecta, entre altres, una invasió de competències dels comuns i problemes en les liquidacions per les importacions de béns.

pdf3.jpg