El PS vol vedar l’accés d’estrangers al consell rector de l’ens d’autors

Autor: A. DORAL
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 5 de Novembre de 2011

El grup parlamentari socialdemòcrata vol que el consell d’administració de la futura societat d’autors quedi restringit a andor­rans o residents legals i en aquest sentit va una de les vint esmenes presentades a la llei de creació de la Societat Col·lectiva de Drets d’Autors i Drets Veïns (SDADV).

Des de les files de DA també s’hi han presentat algunes propostes, entre les quals que no s’apliqui cap cànon sobre els suports digitals (CD, DVD) i la introducció de criteris que adaptin les tarifes a la realitat andorrana.

La finalitat de la principal proposta de correcció presentada pel PS és, segons va explicar el conseller David Rios, evitar la pèrdua de control de la societat, perill que es correria en un consell on dels onze membres només dos han de ser obligatòriament an­-dor­rans i dos, representants del Govern, segons l’actual redacció de la llei. Rios insisteix que és vital “que no es produeixi cap pèrdua de sobirania, perquè podria entrar-hi qualsevol societat estrangera i mirar pels seus interessos i perjudicar fins i tot l’economia del país”.

Contractes subrogats
Una altra de les esmenes -al marge de les de forma, la majoria- fa referència a circumstàncies com ara que entitats com l’Arxiu Nacional, fins ara, ha actuat com a gestor dels drets que té cedits per contracte. En aquest sentit, apunten que la gestió d’aquests drets, a través dels contractes signats, quedarà subrogada automàticament, amb un termini de dotze mesos perquè els titulars puguin rescindir els contractes si ho prefereixen.

Una altra esmena apunta que quedin exonerades entitats sense ànim de lucre.

Rios va matisar que van presentar les esmenes abans que acabés la pròrroga de cinc dies demanada, “per demostrar que no volem demorar injustificadament la tramitació” de la llei.
Pel que fa al grup de DA al Consell General, també van expressar algunes consideracions. Segons la consellera Sílvia Calvó, una de les esmenes va en la línia de “demanar que es reforcin els criteris que tenen en compte les particularitats de l’economia andorrana a l’hora d’establir les tarifes”. Particularitats com el pes específic del sector hoteler i de restauració. Això, va matisar, tot i que els estatuts de la societat ja recullen el dret de veto del Govern sobre les tarifes.

Calvó va explicar que l’entitat haurà d’establir les tarifes que regiran en el futur, tot i que inicialment entraran en vigor unes de provisionals que van ser marcades tenint en compte els deutes contrets amb societats com l’espanyola Egeda.

D’altra banda, el seu grup presentarà també una disposició que modifica un dels articles de la llei del 1999 -la que ja exigia la posada en funcionament de la societat d’autors- per eliminar el cànon digital que s’hauria d’aplicar a suports que permeten la reproducció privada de continguts sotmesos a drets d’autor.

Calvó va indicar que aquesta iniciativa té com a objectiu donar resposta al col·lectiu empresarial que inclou sectors com els importadors de material. Països com ara Espanya, va recordar, estan obligats per una directiva europea a introduir aquest cànon que sempre ha donat lloc a serioses polèmiques. “Però en el cas d’Andorra no estem obligats per aquesta directiva i podem escollir si volem aplicar-la o no”. Considera, doncs, que amb la regulació correcta dels drets de reproducció privada, com exigeix l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI), ja n’hi ha prou.

pdf3.jpg