El PS diu que els canvis en les lleis fiscals desvirtuen el sistema

Autor: P. G.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Novembre de 2011

No es demanarà una ampliació de termini. Les lleis dels impostos directes continuen tenint l’1 de gener com a horitzó per la seva aplicació, però no estaran exemptes de discussions. Segons van manifestar ahir des del Partit Socialdemòcrata, les modificacions que han experimentat les lleis fiscals «no han estat únicament de qüestions tècniques sinó que també s’ha intentat desvirtuar el sistema fiscal que el país necessita», en paraules del president del PS, Jaume Bartumeu.

Així doncs, dilluns el PS presentarà les seves esmenes i des d’aquest grup alerten que el nou contingut proposat pel Govern amb l’inclusió d’exempcions fiscals provocarà una «desigualtat entre els contribuents» Aquestes exempcions són criticades pels socialdemòcrates que ja apunten que poden suposar una reducció considerable de la recaptació que ells tenien prevista. Només en l’impost de noves inversions des del PS quantifiquen una reducció d’ingressos de 19 milions d’euros.

Per la seva part, el cap del Govern, Toni Martí, no va contestar a cap d’aquestes crítiques perquè, segons ell, el Consell és el lloc per discutir-les.

Després que el Govern fes públic el dimecres que avalarà la proposició de llei sobre l’Impost de Valor Afegit perquè segueixi el tràmit parlamentari, des del PS també s’ha donat el compromís que no es demanarà cap ampliació de termini per l’entrada en vigor dels nous impostos directes que es preveu sigui per a l’1 de gener vinent.

Sense fer-ho com un intercanvi de cessions, almenys en qüestions de termini sembla ser que les dues forces polítiques sí que estan d’acord. Tot i això, les esmenes que es presentaran tant per a l’IVA per part de DA ,més a llarg termini, com per les al·legacions a les modificacions de les lleis fiscals, per part del PS, ja per al dilluns vinent, provocarà les controvèrsies en el que havia de ser un dels tres pactes d’estat.

Per part del PS, dos punts de les modificacions de les lleis fiscals seran esmenats, segons va avançar ahir Pere López, vocal del PS i exministre d’Economia i Finances, perquè consideren que provoquen una «desigualtat entre els contribuents». Des del PS critiquen que sigui exempt de l’impost d’activitat econòmica, segons les modificacions de les lleis fiscals, una persona que faci menys de cinc transaccions d’operacions de compravenda d’immobles. Sense tenir en compte l’import. Així mateix també critiquen que els lloguers tampoc hauran de sotmetre’s als tributs si l’operació no supera els 40.000 euros a l’any. «El que no té sentit és que el que serveix cafès pagui a patir del primer cafè i el que ven pisos no», va explicar López. Per tot, des del PS esmenaran aquests punts perquè es respecte el text original que al seu parer, no feia distincions entre contribuents.

Martí però no va entrar a analitzar cap crítica de l’oposició i va remarcar que la bona notícia està en que aquests impostos entraran en vigor tal i com estava previst per l’any vinent i «sense cap problema». Martí es va remetre a afirmar que valorava molt positivament la reunió mantinguda amb els representants dels dos grups parlamentaris «per fer possible que l’impost de societats i l’impost de la renda de les activitats econòmiques entrin en vigor l’1 de gener del 2012».

CRÍTICA A LA FORMA DEL PRESSUPOST / En altre ordre de coses, el PS va criticar que la forma en què li van presentar el pressupost. Segons va explicar Bartumeu, els anteriors caps de Govern sempre han presentat als grups de l’oposició la informació dels projectes de pressupost en el mateix moment en què fa l’entrada a sindicatura. Bartumeu no va voler fer cap valoració sobre el primer pressupost del govern demòcrata, perquè segons va explicar, el PS va rebre el dimecres de migdia el projecte del pressupost «i ho vam rebre per part de Sindicatura i no pel Govern», va dir Bartumeu.

pdf3.jpg