El PS diu que els canvis a la imposició directa poden posar en perill els CDI

Autor: M. M. / M. F.
Font: BONDIA
Publicat el: 4 de Novembre de 2011

El Partit Socialdemòcrata (PS) va denunciar que les modificacions previstes pel Govern en la imposició directa poden posar en perill la signatura dels convenis per evitar la doble imposició (CDI), en considerar que pot acabar sent un “model impositiu de façana” amb exempcions i deduccions “excessives i desproporcionades”. La formació va sostenir que aquests canvis suposaran una reducció important de la recaptació prevista i beneficiaran determinats sectors, com ara l’immobiliari.

El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i el vocal de l’executiva del PS Pere López van comparèixer ahir després de trobar-se amb el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, per tractar el posicionament dels dos grups en matèria fiscal i tributària.

Així, Bartumeu va anunciar ahir que el grup de l’oposició presentarà esmenes a les lleis que regularan la imposició directa –impost de societats, impost sobre la renda dels no residents i impost d’activitats econòmiques–, però no demanarà una ampliació del termini perquè la normativa pugui entrar en vigor l’1 de gener del 2012, un objectiu compartit per les dues formacions.

López va assegurar que veuen “amb preocupació” les modificacions plantejades pels demòcrates, ja que “posen les coses molt difícils per tancar els convenis per evitar la doble imposició”. Així, López va admetre que “hi ha propostes que milloren el text original”, però en contrapartida s’introdueix “una bateria de mesures que van destinades a buidar de contingut l’impost”.

Pel que fa a les esmenes previstes, el vocal del PS va criticar que els canvis plantejats a l’impost d’activitats econòmiques preveuen eximir del pagament l’execució de fins a cinc transmissions immobiliàries i els lloguers que no superin els 40.000 euros anuals. Quant a l’impost de societats, López també va lamentar que es vulgui introduir una deducció del 5% de les inversions anuals fetes de la quota a pagar, ja que, segons el PS, es deixaran de recaptar prop de 19 milions.

“En un moment en què es demanen esforços importants, ens sembla poc coherent introduir mesures que faciliten que grans empresaris eludeixin les obligacions fiscals”, va lamentar el vocal del PS, que va criticar que “dos activitats en què es pot generar importants ingressos es tractin diferent de la resta”.

Bartumeu va lamentar que “un pacte a què es va arribar amb Coalició Reformista (CR) ara es vulgui esmenar sota la cobertura de les millores tècniques i que, de contraban, se’ns intenti passar una reforma a la baixa”. En aquest sentit, va afegir que si la reforma fiscal “vol ser una imposició de façana, però al final qui hauria de pagar no paga, els interlocutors potser ens diran que no ens poden signar els convenis de doble imposició”, en considerar que “no hi ha la voluntat clara d’aprofundir en la fiscalitat”.

Rèplica del cap de Govern
De la seva banda, el cap de Govern va negar  ahir que els canvis que es volen fer posin en perill les signatures dels CDI i va reiterar que seria incoherent quan una de les prioritats de l’executiu és firmar aquests convenis amb França i Espanya durant el primer semestre de l’any que ve. En aquest sentit, Martí va reiterar que volia “enviar” un missatge d’optimisme a la societat i es va preguntar per què es vol “fer polèmica de tot”.

Més enllà d’aquesta qüestió, el cap de Govern va valorar molt positivament les dues reunions que va mantenir amb els presidents dels dos grups parlamentaris, ja que considera que serà possible avançar en la tramitació de les tres lleis sobre la imposició directa perquè puguin entrar en vigor a principis de l’any que ve, de manera que es farà un pas important en el nou model fiscal, tal com va recordar Martí, ja que només quedarà pendent la llei de l’IVA.

Durant aquestes dues trobades també es va fixar una data per començar a abordar la reforma de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). D’aquesta manera, segons el cap de Govern, el 22 de novembre tindrà lloc una reunió amb el grup parlamentari socialdemòcrata que servirà per començar a fer el diagnòstic de la situació de la parapública per, posteriorment, cap al gener i el febrer, “treballar de manera intensa” per poder fixar les reformes necessàries.

Una tercera qüestió de què es va tractar, segons va assenyalar Martí, va ser la llei d’inversions estrangeres, i així el Govern va destacar que la intenció és poder-la tramitar durant el primer període de sessions de l’any 2012 amb l’objectiu que pugui ser aprovada l’any vinent. En relació amb la Seguretat Social, també es va parlar de la tramitació de les reformes puntuals que es faran en aquesta llei, i que s’entraran a tràmit parlamentari dimarts vinent.

Valoració del Pressupost
Pel que fa a la valoració del pressupost, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va assenyalar que l’havia rebut dimecres al migdia i que per tant no havia tingut temps de valorar-lo. En aquest sentit, Bartumeu va criticar “les formes” dels demòcrates, i va recordar que amb els executius anteriors l’oposició havia rebut el text informalment en el moment d’entrar a tràmit.

pdf3.jpg