El Govern i l’oposició polemitzen sobre les tarifes dels drets d’autor

Autor: GABRIEL PÉREZ / TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Novembre de 2011

El conseller socialdemòcrata David Ríos va criticar amb duresa l’acord assolit per Andorra Telecom i el Govern amb la gestora de drets d’autor Egeda.

Per al parlamentari, el càlcul del deute de l’Estat andorrà pels anys on no es va abonar res malgrat l’emissió al país de televisions estrangeres s’ha fet a partir d’unes “tarifes abusives”. Així, va reclamar que “mirem si la xifra s’adapta al que hem de pagar” i va acusar l’executiu de “cedir sobirania” i de “claudicar davant una empresa privada”, a la vegada que demanava que “es renegociï i es reformuli” el que s’ha negociat.

De la seva banda, el ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va defensar el conveni signat, va assegurar que el preu és inferior al que es cobra als establiments del país veí i va posar en relleu que ara s’han de pagar 2,12 milions d’euros “que ens haguéssim estalviat” si en l’anterior legislatura s’hagués creat una gestora andorrana.
El debat va tenir lloc en la sessió de control a l’executiu que va celebrar-se al Consell General. Ríos va lamentar que “dos processos paral·lels” com la creació d’una societat de drets d’autor al Principat i l’acord amb Egeda “s’hagin acabat lligant perillosament”, i va posar damunt la taula el fet que “a Espanya la comissió de la competència ha obert expedients a aquesta empresa per imposar tarifes abusives”.

Preus més baixos

Alcobé va recordar que el càlcul s’ha fet a partir d'”un euro per cada plaça de client amb accés a televisió”, un preu inferior al que s’aplica al país veí: 3,4 per als hotels de cinc estrelles, 3 per als de quatre i 2,2 per als de tres. “Entenem que no és abusiu”, va apuntar el ministre canillenc, per després recordar que en la gestora de drets andorrana que s’ha de crear per llei el Govern tindrà dret a vetar les propostes de tarifes que puguin ser excessives.

El conseller socialdemòcrata també va retreure al Govern que se signés una carta amb el compromís de concessionar a Egeda la logística per posar en marxa la societat andorrana. “S’adjudica a dit un contracte”, va denunciar Ríos, que es va preguntar si “no hi havia més entitats que puguin fer-ho”. El ministre va defensar que la gestora espanyola “dóna cobertura a tots els continguts audiovisuals que s’emeten a Andorra” i va avançar que la decisió final tant sobre si es fa el contracte com sobre la duració del mateix serà de la pròpia entitat andorrana. “Serà sobirana per decidir si ho fa o no i en quins terminis”, va dir Alcobé, que va destacar que “ens hem de felicitar per la feina feta perquè hem aconseguit un estalvi important” i, per tant, “no hem de reformular res”.

DA LAMENTA HAVER DE FER ELS DEURES DE L’EXECUTIU ANTERIOR

Tant el vicepresident del grup parlamentari demòcrata, Daniel Armengol, com el cap de Govern, Toni Martí, van coincidir ahir, dient-ho amb termes diferents, a lamentar el fet que l’actual Govern hagi de resoldre tot de qüestions que va deixar pendents l’executiu socialdemòcrata. Tots dos van fer especial incís a les qüestions relatives als drets d’autor i al trasllat de residus. Armengol va afirmar que la sessió de preguntes d’ahir li havia semblat més un debat de “per què no s’havia fet la feina els dos darrers anys” que no pas una tasca de control a l’actual executiu. Martí va assegurar que la seva obligació és solucionar tots els problemes que es trobin “però si abans s’haguessin resolt altres qüestions” el Govern que lidera avui “ens podríem concentrar més” a intentar pal·liar els efectes de la crisi. El líder del PS, Jaume Bartumeu, va recordar que van ser els predecessors dels demòcrates els que van forçar un bloqueig.

pdf3.jpg