El PS alerta que els convenis de no doble imposició perillen si canvia el marc fiscal

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Novembre de 2011

El Partit Socialdemòcrata va avisar ahir que, al seu entendre, els canvis que el Govern vol introduir en l’impost de societats i en el d’activitats econòmiques poden provocar una sensible davallada de la recaptació prevista i, a més, fan perillar la signatura de futurs convenis per evitar la doble imposició.

Així li van transmetre tant el president del grup, Jaume Bartumeu, com l’exministre i actual vocal de l’executiva del PS, Pere López, al cap de l’executiu, Toni Martí, durant la reunió que van mantenir ahir al matí i en la qual van acceptar no allargar el termini de presentació d’esmenes més enllà del proper dilluns per, d’aquesta forma, garantir que els textos puguin entrar en vigor l’1 de gener. Martí, de la seva banda, va negar que les modificacions puguin causar que alguns països es neguin a negociar.
Així, Bartuneu va lamentar que “s’intenta desvirtuar el model fiscal” i López va justificar aquesta afirmació posant en relleu l’efecte que algunes de les mesures introduïdes, com ara els límits per considerar activitat econòmica la venda (5 operacions l’any) o el lloguer de pisos (fins a 40.000 euros l’any) o la possibilitat que les empreses es puguin deduir el 5% de les noves inversions, tindran en els ingressos de l’Estat. Així, l’exministre va recordar que la previsió era de recaptar entre 68 i 69 milions, tenint en compte el sector bancari. Des del PS es va apuntar que, si s’estima que la inversió anual de les empreses del país és d’uns 380 milions d’euros, només amb les deduccions es podrien perdre fins a 19 milions.
“Els interlocutors internacionals poden percebre que el Govern no vol aprofundir en la fiscalitat”, va alertar Bartumeu, per després indicar que “amb una imposició de façana amb escapatòries perquè qui hi hagi de pagar no ho faci, ens poden dir que no se signen convenis”. Per tot això, des del grup es va avançar la presentació de diverses esmenes als textos.
De la seva banda, Martí, tot i voler defugir la polèmica i reiterar “el compromís de ficar-nos d’acord per la totalitat del model fiscal”, sí va voler negar que el diàleg per assolir convenis per evitar la doble imposició es vegi compromès per aquestes modificacions. “És un dels objectius. El Govern mai presentaria uns textos que fessin això inviable. No es posa res en perill”, va assegurar. El polític escaldenc sí va admetre que més enllà de correccions tècniques, als canvis “hi ha temes de contingut”, però va demanar que “el debat es faci on toca”.

CASS i inversió estrangera
Les reunions -Martí també es va trobar amb Ladislau Baró i Pere Altimir- del grup demòcrata, també van servir per acordar la celebració, el dia 22, d’una trobada per “veure si compartim el diagnòstic amb la CASS” i per transmetre la voluntat de tramitar la nova llei d’inversions estrangeres durant el període de sessions entre març i juny de l’any vinent.

pdf3.jpg