El PS acusa el Govern de cedir la sobirania negociant amb Egeda

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 4 de Novembre de 2011

L’oposició va acusar ahir el Govern de cedir la sobirania en les negociacions amb Egeda sobre la gestió de la societat andorrana de drets d’autor i, d’altra banda, va alertar dels “efectes col·laterals” que pot comportar la importació de residus per cremar al forn incinerador, en una sessió de control que va derivar en un intercanvi de retrets mutus.

Un cop tancada la sessió, el cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, va assenyalar que, després de sis mesos, l’executiu “continua mirant pel retrovisor”, mentre que el conseller demòcrata Daniel Armengol va opinar que “més que un consell de preguntes ha semblat que es debatés per què no s’havia fet la feina els dos últims anys de legislatura”.

La sessió d’ahir va servir també perquè Pere Obiols jurés el càrrec de conseller general en substitució de Montserrat Gil, que es presenta com a candidata a cònsol major a Sant Julià de Lòria a les eleccions comunals.

IMPOSICIÓ SOBRE ELS DRETS D’AUTOR

En la primera pregunta plantejada a l’hemicicle, el conseller socialdemòcrata David Ríos va carregar contra l’executiu per “haver claudicat davant de les imposicions d’una empresa estrangera”, signant una carta d’intencions en què es compromet a proposar un acord temporal per concessionar la gestió logística de la societat andorrana de drets d’autors a l’empresa espanyola Egeda. En aquest sentit, Ríos va assegurar que “el Govern cedeix la sobirania del país i adjudica a dit uns treballs que hauria de contractar la societat”.

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va replicar que serà la mateixa societat andorrana qui “podrà decidir si es concessiona o no aquest servei” i va afegir que el conveni signat “permet condonar un deute de 5,2 milions d’euros”. Sobre aquesta qüestió, Ríos va assenyalar l’“abús de poder que fan aquestes societats en el fixament de tarifes”.

Finalment, el ministre va retreure als socialdemòcrates que “si s’hagués fet la llei” en l’anterior legislatura “ara no s’haurien de pagar 2,1 milions” per l’incompliment del contracte que s’havia firmat amb Egeda, mentre que Ríos va al·legar que el PS es va trobar amb el bloqueig parlamentari de l’oposició en els últims compassos del mandat.

QÜESTIÓ DE SALUT PÚBLICA

D’altra banda, la consellera socialdemòcrata Rosa Gili es va interessar pel contingut del conveni de trasllat de residus amb Espanya. Gili va recordar que el Centre de Tractament de Residus està sobredimensionat i va lamentar que una política d’importació de residus pot portar a la llarga un problema de salut pública. “Hi ha molts interessos econòmics, però la salut pública no ha de tenir un preu”, va dir.

El ministre de Turisme i Medi Ambient va atribuir la necessitat actual d’importar residus a una situació conjuntural i va assegurar que en aquests moments “estem molt per sota dels llindars màxims”. Així mateix, va informar que actualment es cremen 38.240 tones anuals, mentre que la crema òptima està en 45.000, de manera que estan al 15%.

DUBTES SOBRE EL PLA DEL MADRIU

Finalment, Gili va posar en dubte que la Unesco accepti el pla de gestió de la vall del Madriu en els termes plantejats, atesa l’absència del Govern en la comissió gestora i la falta d’alguns punts recomanats per l’organisme internacional. El ministre de Cultura, Albert Esteve, va respondre que l’executiu hi serà present a través del marc jurídic” i va concloure que se sortirà de dubtes a mitjans d’any, quan la Unesco hi ha de donar l’aprovació definitiva.

pdf3.jpg