Gabriel Pérez
El Partit Socialdemòcrata va presentar ahir la proposició de Llei d’independència i qualitat de la radiodifusió i la televisió públiques.
El mateix president del grup a Casa de la Vall, Jaume Bartumeu, va ser el mestre de cerimònies que va explicar els principals aspectes del text, que aposta per deixar Ràdio Televisió d’Andorra (RTVA) sota la supervisió de la Comissió d’Economia del Consell General, i buscar així la màxima independència de l’ens.
Així, la llei socialdemòcrata defensa l’eliminació del Consell Andorrà de l’Audivisual, ja que consideren que “no ha tingut cap actuació per reforçar la seva autoritat i reforçar el pluralisme”. Les seves funcions, “minses”, va indicar Bartumeu, es traslladen a altres instàncies, com per exemple el Consell. Així, serà el parlament l’encarregat de nomenar els membres del consell d’administració, que per ser escollits hauran de tenir el suport de tres cinquenes parts de la cambra, un mínim de disset consellers. El seu mandat queda establert en sis anys des de la seva proclamació i no podrà ser renovat.
Les funcions del Govern en relació amb RTVA es limitaran a proposar el nom del director general, que haurà de ser nomenat pel consell d’administració i a la realització d’un contracte- programa juntament amb l’ens d’una validesa de quatre anys i que regularà aspectes com, entre d’altres, els objectius i els resultats previstos de la gestió de la parapública, la determinació de paràmetres d’eficiència econòmica o l’establiment d’instruments i indicadors per analitzar i garantir la qualitat de la programació. D’aquesta forma, la funció de control de les activitats de la companyia quedaran en mans de la comissió d’Economia del Consell General.
Sense opcions de prosperar
Bartumeu va ser realista a l’hora d’analitzar les possiblitats que aquest text acabi sent acceptat pel Consell General. “Tinc clar que el grup liberal no està en condicions de donar suport a aquest text”. El líder socialdemòcrata va recordar que “el mateix Albert Pintat s’ha mostrat descontent amb el funcionament d’RTVA”, i va comentar que “si els consellers liberals pensen que la televisió i la ràdio pública funcionen bé quan el seu propi cap de Govern creu el contrari, és la seva responsabilitat”. Tot i això, el polític del PS va assegurar que si la proposició és rebutjada, la llei tornaria a ser tramitada si guanyessin les eleccions.
Defensen que l’ens s’ha de dirigir amb un “autèntic model independent”
El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va mostrar-se molt crític amb la situació actual a RTVA. El líder socialdemòcrata va acusar l’ens audiovisual d’haver assolit “uns nivells mínims de respecte al pluralisme i uns nivells màxims de tergiversació informativa”, propiciats, segons va indicar, pel cap de Govern, Albert Pintat, i “pels comissaris polítics que ha situat al capdavant de la societat”. Per això, Bartumeu considera de gran importància la presentació d’aquesta proposició de llei, que ara espera que sigui analitzada pels altres dos grups amb representació a Casa de la Vall.
L’objectiu del text és “democratitzar la gestió d’RTVA i introduir-hi el respecte al pluralisme” apostant per un “autèntic model independent i plural de servei públic”. La fita final de l’aplicació del text presentat i entrat ahir al Consell és “assegurar que la ràdio i la televisió públiques respectin els principis d’independència i qualitat”.