El PS proposa la desaparició del Consell Andorrà de l’Audiovisual

Autor:
Font:
Publicat el: 18 de Març de 2008

el Periodic 

Enric Guinart

La ràdio i televisió públiques es troben en una situació que no podem acceptar que es perllongui”. Aquesta és la principal motivació per la qual el president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va presentar ahir la proposició de Llei d’independència i qualitat de la radiodifusió públiques, que, entre d’altres, contempla la desaparició del Consell Andorrà de l’Audiovisual (CAA). 

I és que després d’assegurar d’una banda que “diria que la ràdio i la televisió públiques estan en uns nivells mínims de respecte al pluralisme i en uns nivells màxims de manipulació i tergiversació informativa”, i de l’altra, que la iniciativa legislativa “és un greuge a la manipulació política promoguda pel Govern del senyor Pintat, que es va proclamar amo i patró de la televisió pública, i als comissaris polítics que hi té instal.lats als serveis d’informatius i a la direcció general de la ràdio i la televisió”, Bartumeu va explicar el contingut d’un text que pretén modificar l’actual Llei de la radiodifusió i televisió pública de l’any 2000 perquè “entenem que el que s’ha de fer és enfortir el servei públic de la ràdio i la televisió i fer-ho des d’una perspectiva de millorar la gestió democràtica d’un servei públic”.

ELS CANVIS // La proposta dels socialdemòcrates incorpora tres canvis substancials respecte la legislació vigent. En primer lloc, i com dèiem, incorpora la desaparició del CAA ja que “l’experiència des de l’any 2000 fins a la data d’un CAA que no ha tingut cap mena d’actuació que anés en la línia de reforçar la seva autoritat moral i de defensar el pluralisme en els mitjans públics ens ha aconsellat de no mantenir aquesta figura en la nostra proposició”. A partir d’aquí, la tasca de supervisió dels serveis audiovisuals públics passaria a mans de la comissió legislativa d’Economia del Consell General i del consell d’administració, òrgan a que se li potencien les seves funcions. A la vegada, el director general (que tindrà un mandat d’una legislatura) serà nomenat pel consell d’administració (els tres membres del qual són elegits pel Consell General amb el vot favorable de les tres cinquenes parts dels membres i tindran un mandat de sis anys) a proposta del Govern. L’organització de la societat pública la completarà el president del consell d’administració, que serà el màxim òrgan de representació del Consell i de RTVA SA. Una altra de les modificacions substancials que proposa el Grup Socialdemòcrata, és la creació del ‘contracte programa’ entre el Govern i la parapública, que tindria una durada de quatre anys i en què es definirien “les línies generals del que ha de ser la qualitat i el pluralisme en aquests mitjans”, va indicar el mateix Bartumeu. A més, el líder de l’Alternativa va remarcar que el text en qüestió només afecta la ràdio i televisió pública i no reforma la selecció dels operadors privats. Un altre dels punts destacats és que es defineixen molt clarament el règim d’incompatibilitats del consell d’administració i del director general de l’ens, els quals no poden tenir “interessos directes ni indirectes” amb empreses del sector audiovisual.

D’altra banda, Bartumeu és conscient que difícilment el Grup Liberal acceptarà aquesta proposició de llei: “Amb un text com aquest, estic bastant convençut que el grup liberal no estarà en consideracions polítiques de donar-nos suport”.

pdf3.jpg