Bartumeu demana que les retallades no s’apliquin fins a l’entrada de l’IRPF

Autor: C. AUDÍ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 1 d'Octubre de 2011

“Que amb nosaltres no compti per participar en un campionat de la retallada per la retallada, i tampoc per adoptar determinades mesures fins que no estigui desenvolupada una legislació tributària com la que el país necessita.” Aquest és el missatge que el president del grup parlamentari socialdemòcrata i cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, va transmetre ahir a la tarda al cap de Govern, Toni Martí, durant la trobada que van mantenir per analitzar a fons l’anunci de la reforma fet per l’executiu fa dues setmanes.

El socialdemòcrata va insistir que des del partit que encapçala estenen la mà a l’executiu per assolir, tal com ells fa anys que proposen, un IRPF i també aplicar  una política d’austeritat, contenció de la despesa i alguna tisorada a les bandes altes, però amb ordre i concert, al seu entendre. “No per a aquest campionat de garrotada allà on fa bony”, va avisar. “Si hem de retallar determinats alts salaris en l’administració ho hem de fer en el mateix moment que hi hagi una imposició sobre la renda del capital”, va ressaltar. En aquest sentit, Bartumeu no considera “normal” que es plantegi aplicar mesures als sous dels funcionaris el primer de gener de l’any que ve -es va queixar de la inconcreció de la mesura- sense saber quin i com serà l’impost a les grans fortunes. “I quina serà la contribució i l’esforç, més enllà d’aquesta mena de súplica que se’ls fa, que hauran de fer les entitats bancàries”, va afegir-hi. De la mateixa manera que no va voler passar per alt el fet que, mentre es preparen retallades a part dels treballadors públics des d’aquest juny, “s’ha regalat” més de 55.000 euros al mes augmentant la retribució dels interessos d’una pòlissa que el Govern té concertada amb les entitats bancàries.

Pactes d’Estat
Pel que fa als pactes d’Estat anunciats pel cap de Govern en allò referent a la reforma del sistema de la seguretat social i les relacions amb la Unió Europea, ambdues parts van refermar ahir en la reunió la voluntat d’intentar arribar a acords. I fins i tot es va parlar de calendaris. La primera presa de contacte per abordar “les línies mestres” del futur replantejament de la CASS es durà  a terme durant la segona quinzena d’octubre, tal com es va acordar ahir i com va informar el Govern a través d’un comunicat de premsa. A la reunió hi participaran, a més dels socialdemòcrates i el mateix Martí, membres del grup parlamentari demòcrata. “Les tres parts tindran ocasió de tractar les línies mestres de la futura reforma, que ha d’abordar tant la sostenibilitat de la branca malaltia com la de vellesa”, va exposar des de l’executiu.

La trobada entre Martí i Bartumeu també va servir per analitzar altres qüestions “cabdals” per al país, com l’obertura econòmica al capital estranger. El cap de l’executiu va “expressar el desig de compartir-ne les línies mestres amb el grup parlamentari socialdemòcrata”, per la qual cosa es va comprometre, un cop hagi elaborat el primer esborrany del text, a analitzar-ne el contingut de manera conjunta. Un plantejament que, d’entrada, està ben vist pel cap de l’opocisió. “Ens ha dit que abans d’entrar el text a tràmit seurem i el discutirem i si ens podem posar d’acord, formarà part d’aquest pacte per a la reforma econòmica”, va exposar.

Finalment, Europa i les competències i les transferències comunals van aparèixer a la conversa. Sobre el primer punt, Martí va dir que el ministre d’Afers Exteriors es reunirà amb els presidents dels grups parlamentaris per informar-los “de l’estat del dossier i lliurar-los la documentació”. Però en cas que la transferència de dades no arribi -com passava en èpoques anteriors, va recordar Bartumeu- el PS va alertar que “a partir de gener viatjarem sols a Brussel·les”. Sobre les transferències, el debat queda ajornat fins que passi l’huracà electoral.

pdf3.jpg