Bartumeu condiciona el seu suport a les retallades a l’IRPF

Autor: E. O. G.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 1 d'Octubre de 2011

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va expressar al cap de Govern, Toni Martí, el seu desacord amb les retallades salarials a aplicar als funcionaris. Segons va explicar en sortir de la reunió, el cap de l’oposició va exposar a Martí que no comptés amb el seu grup per participar al «campionat de la retallada per la retallada», i va apuntar que, des del seu punt de vista, aquestes haurien d’anar acompanyades de l’aplicació d’una imposició directa tant sobre el treball com sobretot del capital.

Bartumeu va comentar que el missatge transmès a Martí és el de «voluntat» d’arribar a pactes d’Estat en qüestions com les relacions internacions, i més concretament amb la Unió Europea, i en una reforma «seriosa i assenyada» del sistema de seguretat social. El cap de l’oposició també es va mostrar partidari a una política d’austeritat, però no d’un «campionat de la retallada per la retallada». En aquest sentit, va lamentar sortir de la trobada –que es va allargar al voltant d’una hora– sense que se li hagués explicat «en què consisteix la retallada». Alhora, el socialdemòcrata es va mostrar partidari de les rebaixes anunciades «si al mateix moment» s’aplica una imposició sobre la renda del treball i el capital. «No és normal aplicar retallades sense un impost que gravi les grans fortunes», va comentar Bartumeu, afegint que també seria necessari especificar la contribució que hauran de fer les entitats bancàries. En aquest punt, el líder de l’oposició va criticar que es «regalen més de 55.000 euros al mes» a les entitats bancàries amb l’augment d’interessos a retribuir per les pòlisses de crèdit contractades.

Per contra, sense deixar l’àmbit econòmic, els dos polítics van coincidir en que l’obertura econòmica és «cabdal» pel futur d’Andorra. Martí va expressar el desig de compartir les línies mestres de la llei amb el grup parlamentari socialdemòcrata i es va comprometre a analitzar-ne conjuntament el contingut quan el Govern disposi del primer esborrany per buscar el màxim consens.

REFORMA DE LA CASS / La trobada també va servir per posar les bases de les converses sobre el futurs pacte d’Estat per la reforma del sistema de Seguretat Social. Segons va informar el Govern en un comunicat, Martí i Bartumeu van acordar realitzar una primera presa de contacte durant la segona quinzena d’octubre, ampliada al grup parlamentari demòcrata, per abordar les línies mestres de la futura reforma de la CASS, una reforma que ha d’abordar tant la sostenibilitat de la branca general com la de vellesa. Una reforma que ha de ser «seriosa i assenyada», en paraules de Bartumeu.

RELACIONS AMB LA UE / L’espera perquè el Govern informi sobre l’estat de les relacions amb la Unió Europea té data. Bartumeu va comentar que «no voldríem tornar a temps anteriors», quan l’Executiu no els informava. Així, va assegurar que «si el Govern fa el que ha de fer, no viatjarem sols [els socialdemòcrates] a Brussel·les, i si no, a partir del gener anirem a Brussel·les». De tota manera, va celebrar la creació del grup d’amistat Andorra-Unió Europea, tot i que considera que els consellers generals també n’haurien de formar part sent com és que també hi ha parlamentaris europeus.