El reglament de societats podria ser inconstitucional

Autor:
Font:
Publicat el: 11 de Març de 2008

bondia_miniatura.jpg

M. B.

Gairebé quatre setmanes després que el Govern aprovés el reglament del Registre de Societats Mercantils, ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va comparèixer davant dels mitjans de comunicació per denunciar els indicis “d’inconstitucionalitat” que presenta la normativa. 

I és que els socialdemòcrates consideren que el reglament va “més enllà del que estableix la llei” i “envaeix competències del legislatiu”.

L’error governamental, segons ha constatat el grup parlamentari socialdemòcrata, està en l’apartat 2 de l’article 46 del reglament, que fa referència a la publicitat del registre, que “estableix una publicitat del compte amb tota persona que es consideri interessada d’acord amb el codi 107 del Codi de l’Administració″. Segons Bartumeu, aquest punt no és correcte d’acord amb els articles 74 i 101 de la Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada aprovada pel Consell General l’octubre de l’any passat. En aquest sentit, el cap de l’oposició va recordar que el grup parlamentari socialdemòcrata “coneix perfectament” els articles 74 i 101 ja que l’oposició va supeditar la publicitat del registre a la votació de la Llei de societats.

EL REQUERIMENT 

A partir d’aquí, el grup parlamentari socialdemòcrata demanarà al síndic general, Joan Gabriel, que promogui un requeriment a l’executiu, ja que ha de ser el Consell General l’encarregat d’instigar el Govern per “els articles conflictius”. En cas contrari, aquesta qüestió podria acabar al Tribunal Constitucional. En aquesta línia, el president del grup parlamentari socialdemòcrata espera que el síndic general tiri endavant el requeriment, fins i tot Bartumeu espera que Gabriel ja se n’hagi adonat.

El col·lectiu que ja ha denunciat la “inconstitucionalitat” d’aquest reglament és la Cambra de Comerç Indústria i Serveis, que ha tingut l’ocasió de parlar amb el ministre de Presidència i Finances, Ferran Mirapeix, sobre aquesta qüestió.

LLEIS LABORALS 

D’altra banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata també va avançar que amb tota seguretat la setmana que ve el seu grup entrarà a tràmit parlamentari la llei de pluralisme. Dies després, passada Setmana Santa, els socialdemòcrates també presentaran la llei de llibertats sindicals.

pdf1