Dona i immigrant, encara més difícil

Autor:
Font:
Publicat el: 9 de Març de 2008

diaridandorra

Aleix Tugas 

La plaça del comú d’Andorra la Vella va acollir ahir al matí els actes reivindicatius de la Diada internacional de la dona treballadora. Autoritats representants del Partit Socialdemòcrata i membres de l’Associació de Dones Migrants i d’Andorra (ADMA) van acudir per mostrar el seu suport als principis de la jornada, resumits en el lema A casa es tracta de compartir en lloc d’ajudar. No van acudir a la cita representants de les altres formacions polítiques.

El comú de la capital va preparar 2.500 exemplars d’un llibret que va distribuir de manera gratuïta entre tots els vianants. En el text s’exposa la situació dels drets actuals de la dona al món i a Andorra, així com els organismes que vetllen per la igualtat entre els dos gèneres. El carrer va ser l’escenari d’una petita representació teatral improvisada, en la qual homes i dones compartien les tasques domèstiques, amb la intenció que ben aviat sigui una escena quotidiana.

Posteriorment, va començar un acte per iniciativa del PS. Tres membres de la secretaria de polítiques d’igualtat del partit, Àlex Rossell, Marta Llarden i Delfí Roca, van llegir un manifest en el qual denunciaven els fenòmens socials que encara impedeixen que hi hagi plena igualtat entre sexes. La situació de les dones immigrants al Principat va ser el tema estrella, tot i que també va tenir molt de pes la conciliació de la vida laboral i familiar. En el text també es posava de relleu el 30% de diferència que hi ha entre el sou mitjà de les dones i els homes, ja que aquestes ocupen menys càrrecs de responsabilitat. Finalment, el discurs va tenir paraules de condemna a la violència, considerada com la manifestació de l’extrema desigualtat.

El líder del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va assistir a la jornada. Bartumeu va recordar que “encara hi ha molta feina a fer. El Govern ha d’estar per la feina, si no s’interessa pel tema cada cop hi haurà més desigualtats”.

Posteriorment, la plaça Guillemó va ser l’escenari d’una paellada popular, organitzada per l’ADMA i finançada pel comú de la capital. Aquesta festa se celebra des de fa sis anys, tot i que el comú només hi participa des de fa tres, i hi assisteixen unes 200 persones. La presidenta de l’associació, Carmen Barbero, va denunciar que “en aquest país es perd molt capital humà per culpa de les polítiques d’immigració”, ja que considera que les dones estrangeres podrien ocupar amb èxit càrrecs de molta responsabilitat. També va declarar que “sense una política social adient la igualtat mai no serà una realitat”, en referència a elements com les escoles bressol, les ajudes a les famílies monoparentals o els salaris baixos. Finalment, va reclamar la construcció de les llars refugi, en atenció a les dones que pateixen maltractaments.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va considerar que “el comú ha d’estar a disposició de la jornada d’avui, perquè a més ens creiem el que es demana”. Ferrer també va recordar que, coincidint amb el centenari de la celebració, s’ha organitzat un cicle de conferències, el contingut del qual s’ha detallat al llibret que es repartia. Les ponències estaran dividides en tres àrees: els drets internacionals de la dona, els drets econòmics i els drets sanitaris. Algunes de les intervencions seran a càrrec de personalitats conegudes al Principat, com el cap de l’oposició a la Massana Pere López, la doctora Meritxell Fiter, el doctor Joan Obiols o la pròpia cònsol major de la capital, Rosa Ferrer.

pdf3.jpg