El diferencial del salari mitjà entre l’home i la dona és del 30%

Autor:
Font:
Publicat el: 9 de Març de 2008

el Periodic 

Irene Casasayas

La plaça del davant del Comú d’Andorra la Vella va ser escenari ahir de la lectura d’un manifest per part de membres de la Secretaria de Polítiques d’igualtat del Partit Socialdemòcrata (PS) que commemorava els 100 anys del Dia Internacional de la Dona treballadora i exigia que es tingui en compte l’eradicació dels estereotips tradicionals i negatius en relació a les funcions de l’home i la dona a la llar, el lloc de treball i la societat i la igualtat de remuneració per al treball d’igual valor, entre d’altres. 

Estudis realitzats al Principat acrediten que el diferencial del sou mitjà entre l’home i la dona se situa en el 30%, fet que obliga a crear un cert grau de dependència de la dona i a afeblir encara més la seva posició social, provocant la discriminació femenina a la societat.

Una àmplia representació del PS va assistir a l’acte que va començar amb una escenificació improvisada d’algunes tasques de la llar efectuades tant per homes com per dones, i donant exemple que “a casa, es tracta de compartir en lloc d’ajudar”, el lema que va encapçalar la jornada d’ahir dedicada a les dones.

La presidenta de l’Associació de Dones Migrants d’Andorra (ADMA), Mari Carmen Barbero, va demanar polítiques “molt més justes amb el col.lectiu femení” quant a que no es desaprofitin les capacitats que tenen moltes dones immigrants que no poden optar a certs llocs de treball. Barbero va reclamar els mateixos drets socials per a les dones immigrants que per a les nacionals. També va remarcar la compatibilitat de la vida laboral amb la vida pública i la manca d’ajudes a les famílies monoparentals.

PS, COMPROMÈS // De la seva part, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va indicar: “12 anys de Govern del Partit Liberal ens han demostrat que el desenvolupament del títol dos de la Constitució es troba “congelat”. La màxima autoritat legislativa va marcar un principi d’igualtat que “l’Executiu hauria de completar amb lleis i amb polítiques, i si el Govern no està per aquesta tasca, hi ha desigualtats en els salaris i en l’atribució de feines”. I hi va afegir: “Està molt bé deixar clar que el PS està compromès en aquesta lluita”.

El Comú de la capital va distribuir 2.500 exemplars d’un llibre titulat “Dona, drets, legislacions i conferències 2007” que recull informació legislativa internacional i en àmbit d’Andorra, així com també explica les conferències que es duran a terme des d’aquest mes al desembre.

La cònsol major, Rosa Ferrer, va destacar la importància de treballar “units en benefici de les polítiques d’igualtat”. “Com a Comú, estem al costat de la ciutadania quan es vulgui organitzar aquesta mena d’actes”, va dir. En la jornada d’ahir, no només es va tractar la desigualtat en relació al món laboral, sinó també es va recordar el rebuig a la violència de gènere.

pdf3.jpg