Comunicat de premsa relatiu a la presentació d’esmenes al projecte de llei de modificació dels horaris comercials

Autor:
Font:
Publicat el: 7 de Juliol de 2011

logo-gps-consell.JPG

Presentació a Sindicatura de les esmenes al projecte de llei de modificació dels horaris comercials

El Grup parlamentari socialdemòcrata reclama que es mantingui el caràcter festiu i obligatori del dia de la Constitució.

El Grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat aquest matí una esmena a la totalitat al Projecte de llei de modificació de la Llei 92/2010, de 16 de desembre, d’horaris comercials i de dret al descans setmanal en diumenge.

Paral·lelament, el Grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat també dues esmenes a l’exposició de motius del projecte i una esmena de modificació de l’article 4 del projecte.

Pel que fa a l’exposició de motius es vol suprimir un paràgraf en el qual s’afirma que “…la flexibilització dels horaris comercials esdevé una eina que permet generar activitat i pot incidir positivament en les rendes dels treballadors i en l’ocupació laboral.”

Els consellers socialdemòcrates constaten que es tracta d’una apreciació subjectiva que no se sustenta en cap estudi com sigui que el Govern no n’ha aportat cap i s’ha limitat a despatxar la tramitació de la Llei per via d’urgència acompanyant una Memòria justificativa de quatre pàgines sense cap anàlisi sobre la hipotètica bondat econòmica i social de les mesures proposades.

Alhora es presenta una segona esmena per eliminar, de l’exposició de motius, la referència a la possibilitat de suspendre el tancament obligatori del comerç el 14 de març, dia de la Constitució, quan s’escaigui en cap de setmana o en un període de previsible afluència turística.

Aquesta esmena està vinculada a la tercera esmena que planteja suprimir de l’article 4 l’apartat 2, que és el que facultaria el Govern per determinar reglamentàriament la suspensió del tancament obligat el dia de la Constitució.

La motivació d’aquesta esmena és la següent:

« La voluntat -que blasmem- de degradar el caràcter festiu i de tancament obligatori del dia 14 de març ha portat als redactors de l’apartat 2 a fer referència a la possibilitat que el 14 de març s’escaigui “… en festiu” quan, òbviament des de l’aprovació el 8 d’octubre del 1998 de la Llei de declaració del dia de la Constitució, el 14 de març ha estat sempre “festiu”.

El dia 14 de març, dia de la Constitució, és una diada de festa nacional com a mínim d’idèntic rang -més aviat superior- que el dia de Meritxell. No es pot separar el nivell de reconeixement institucional d’un i altre dia i, en qualsevol cas, no és admissible pretendre degradar el rang del dia de la Constitució establert en la Llei de 8 d’octubre de 1998 ni menystenir-lo en el seu nivell de festa que estableix l’article 2 de la llei.

La proposta que esmenem ignora la Llei de declaració del Dia de la Constitució i oblida que, tal i com s’assenyala en l’exposició de motius d’aquella Llei, la celebració del dia de la Constitució “… té com a finalitat commemorar amb la major solemnitat i participació ciutadana moments de la història col·lectiva que forma part del patrimoni històric, cultural, tradicional i social comú.” »

(S’acompanya còpies de les entrades al registre del Consell General el dia 7 de juliol del 2011, núm. 0715 i núm. 0716)

Andorra la Vella, 7 de juliol del 2011