El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va sostenir ahir que el memoràndum d’entesa que acompanyarà l’acord monetari amb la Unió Europea (UE) no aporta cap novetat respecte als termes pactats en el seu dia pel Partit Socialdemòcrata (PS).
Bartumeu va felicitar el Govern per la culminació del procés, que tindrà lloc el proper 30 de juny amb la signatura de l’acord, però va voler matisar que el memoràndum “no afegeix res més a la negociació amb Brussel·les al que nosaltres ja havíem obtingut en una carta del 9 de juny del 2010 per part de la Comissió Europea”.
En efecte, la carta, enviada pel cap d’Unitat de la Direcció General d’Afers Econòmics i Finances de la UE, Benjamin Angel, a l’exambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Imma Tor, fixava que els bancs forans “hauran d’obtenir una autorització de les autoritats andorranes per obrir una sucursal bancària a Andorra”, i afegia que “les autoritats andorranes conserven la capacitat d’imposar una ràtio de solvència del 10% als bancs andorrans”. En aquest sentit, Bartumeu va assegurar que no comparteix el contingut dels “informes jurídics que pretenen que una carta unilateral no té tanta força com el memoràndum”, i va carregar contra els “discursos de proactivitats hipotètiques i somiades”.
Proposició de llei de l’IVA
D’altra banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, que va comparèixer ahir a la seu del Consell General acompanyat del conseller Gerard Bàrcia, va anunciar la voluntat de presentar una proposició de llei de l’impost sobre el valor afegit a principis de setembre, en cas que el grup demòcrata no hagi adoptat una posició clara respecte a la implantació de la imposició indirecta abans d’aquesta data.
“No em sembla raonable que per compromisos electorals es vulgui retardar la reforma tributària”, va apuntar Bartumeu, que va recordar que ja van informar els demòcrates “que no estàvem disposats a arribar al setembre i que no hi hagi una imposició indirecta aprovada”.
Bartumeu va fer aquestes declaracions després que el Govern hagi manifestat que es planteja començar a aplicar l’impost de societats i l’impost sobre les activitats econòmiques abans que s’aprovi la llei sobre el valor afegit. En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata va apuntar que els demòcrates “s’haurien de posar d’acord” sobre aquesta qüestió, després que, durant l’anterior legislatura, els consellers reformistes que ara estan presents al Consell General, com Ladislau Baró o Daniel Armengol, “ens fessin una esmena dient que [la reforma tributària] no podia entrar en vigor fins que s’aprovés la llei de l’IVA”.