Bartumeu treu pit i reivindica l’autoria de l’acord amb la UE

Autor: CLARA GARNICA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 28 de Juny de 2011

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va reivindicar ahir la plena autoria del treball que ha portat a la signatura de l’acord monetari amb la UE, restant reconeixement a la tasca realitzada per Demòcrates per Andorra durant aquests gairebé dos mesos al Govern. Bartumeu va exposar que els passos fets fins ara per l’Executiu de Toni Martí, els quals clouran aquest dijous amb la signatura de l’acord i del memoràndum d’entesa a Brusel·les, han estat la conseqüència de la tasca del partit socialdemòcrata iniciada al 2009.

Una tasca que, segons va manifestar Bartumeu, «estava aturada per l’opció política liberal i reformista, que va intentar frenar-ne la signatura, amb diverses argumentacions més o menys fonamentades».

Bartumeu va assegurar que l’acord està fet «en els mateixos i idèntics termes que els que el nostre Govern va negociar i rubricar». Per tal de demostrar aquesta defensa de l’autoria de l’acord monetari, el socialdemòcrata va recórrer a la carta que va enviar el 9 de juny passat Benjamin Angel, cap de la negociació de l’acord monetari per part de la Comissió, a la llavors ambaixadora del Principat prop de la Unió Europea, Imma Tor. En ella Angel assegurava que el Govern andorrà tenia la potestat per imposar una ràtio de solvència a les entitats bancàries superior al 8%, la xifra exposada a les normatives europees. També informava que l’Executiu serà qui haurà de donar l’autorització perquè s’estableixin al país les autoritats bancàries foranes.

«Al sac» des de l’any passat / Van ser aquests dos punts els que va destacar del memoràndum d’entesa el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, durant la roda de premsa de la setmana passada per informar de la signatura de l’acord. Bartumeu va exposar en aquest sentit que el memoràndum «torna a dir el mateix, amb les mateixes paraules», que la carta unilateral d’Angel. El socialdemòcrata va assegurar, per tant, que els avenços exposats per Saboya «ja estaven al sac al juny del 2010». A més del contingut, la validesa legal dels dos textos és la mateixa, segons Bartumeu.

No obstant això, el president del grup socialdemòcrata, que ahir va estar acompanyat pel conseller Gerard Barcia, va felicitar l’actual Govern per l’assoliment de la signatura, que defensa «l’interès de l’Estat andorrà».

pdf3.jpg