Bartumeu celebra un acord monetari “idèntic al rubricat pel nostre Govern”

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 28 de Juny de 2011

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va celebrar ahir que l’executiu demòcrata signi dijous l’acord monetari amb la Unió Europea “amb els mateixos termes que el va rubricar el nostre Govern”.

Bartumeu va restar transcendència al memoràndum (MOM) que s’hi ha incorporat per, suposadament, aclarir alguns aspectes com el fet que no es podran establir al Principat les sucursals bancàries de totes les entitats europees que ho volguessin. El líder del PS va assegurar que el document que s’ha afegit a l’acord des de l’arribada de l’actual executiu “no afegeix res més” al que el cap de la missió negociadora de la Comissió Europea, Benjamin Angel, ja s’havia compromès per carta el juny de l’any passat. Les millores que s’haurien introduït amb el memoràndum, doncs, “ja les teníem negociades i aconseguides”.

Bartumeu va recordar que l’acostament a Europa és “una via sense retorn” i va lamentar, després de la reunió que va mantenir la comissió de Política Exterior a la nova seu del Consell, que “l’opció política liberal reformista intentés endarrerir la signatura amb els mateixos i idèntics termes” que al seu entendre es farà ara. També va criticar que anterior governs havien tingut aturada la negociació sis anys. Per veure quelcom positiu al MOU (Memorandum of Understanding ), el líder socialdemòcrata va dir que “interpreto que probablement el Govern creu que tenir un memoràndum aporta un plus de tranquil·litat”. Bartumeu va ser contundent en aquest sentit: “Jo li diré que no.” Va reconèixer que alguns informes jurídics afirmen que “una carta unilateral no tindria tanta força com un MOU”, opinió que no comparteix un Bartumeu que va ironitzar dient que el memoràndum “en clau interior es pot explicar com una mostra més del nou tarannà”.

PROPOSICIÓ DE LLEI D’IVA EN CARTERA

Jaume Bartumeu va ser explícit, breu i clar sobre el fet que l’executiu que encapçalen Toni Martí i Jordi Cinca vulgui ara deslligar l’aplicació de l’impost de societats de l’entrada en vigor de l’impost general indirecte. “S’haurien de posar d’acord”, va dir Bartumeu, explicant que el lligam es va recollir en la llei a través d’una esmena presentada per Coalició Reformista, que entre altres, va recordar, integraven els ara demòcrates Ladislau Baró i Daniel Armengol. El líder del PS va explicar que si a la primera setmana de setembre no hi ha tràmit parlamentari una llei d’IVA els socialdemòcrates entraran una proposició de llei.

pdf3.jpg