Bartumeu accepta el pacte d’Estat però promet una oposició clara i contundent

Autor: MARIÀ MIÑO
Font: BON DIA
Publicat el: 12 de Maig de 2011

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va acceptar ahir el pacte d’Estat ofert pel proper cap de Govern, Antoni Martí, que avui jurarà el càrrec a la Casa de la Vall després que el Consell General l’hagi elegit amb 21 vots favorables dels demòcrates i 6 abstencions dels consellers de l’oposició.

Tot i la voluntat d’entesa de tota la cambra en els tres punts plantejats per Martí ‒les competències dels comuns, les relacions amb Europa i la reforma de la CASS‒, el debat d’investidura va evidenciar ahir les primeres diferències entre oposició i majoria. Bartumeu va lamentar la falta de concreció del discurs pronunciat dimarts per Martí i va prometre una oposició “clara i contundent” i, alhora, “responsable i constructiva”. De l’altra banda, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va aplaudir el “binomi entre diagnosi i accions” plantejat pel futur cap de Govern, i va mostrar un cert escepticisme sobre el tarannà constructiu de l’oposició parlamentària.

Quant al pacte d’Estat, Bartumeu va demanar que s’estengui a dos àmbits més: la reforma tributària i la de la funció pública. En aquest sentit, Martí va respondre que analitzarà la proposta i va avançar que per arribar a un consens sobre el marc fiscal “no cal un pacte d’Estat”, ja que “les diferències són molt petites i crec que ens posarem d’acord”. Més gran és la distància que separa les dues formacions respecte a la reforma de la funció pública. Sobre aquest punt, Baró va admetre que dels cinc plantejats “és el que queda més llunyà”, i va afegir que la possibilitat d’arribar a un pacte en aquest àmbit es plantejarà un cop feta la diagnosi de la situació.

Més enllà de les declaracions de bona voluntat, Bartumeu va afirmar que el seu grup parlamentari està disposat a arribar a acords, però “sense generar falses expectatives i “sense renúncies bàsiques”, i va avisar al futur cap de Govern: “No oblidi, senyor Martí, que sense nosaltres hi ha majoria, però no hi ha consens.”

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, que va començar el seu discurs reconeixent la claredat del resultat electoral, però alhora recordant que “un 35% dels electors van confiar en nosaltres”, va assegurar que “tenim la clara voluntat de treballar per preparar l’alternança”. També va explicar que el PS va declinar la proposta d’entrar a formar part del Govern demòcrata perquè “cal que la ciutadania pugui distingir la diferència entre el Govern i l’oposició”.

Falta de concreció
El president del grup parlamentari socialdemòcrata va finalitzar l’al·locució exigint “propostes clares i concretes”. En la mateixa línia que va seguir durant la campanya electoral, Bartumeu va criticar el discurs d’investidura del proper cap de Govern en considerar que “no veiem un projecte clar ni una clara orientació de les polítiques ni veiem com es proposa tirar endavant el Govern del país”. En aquest sentit, Bartumeu va apuntar que “sovint ens ha parlat del com, però hi ha una gran indefinició en allò que s’ha de fer”.

Així mateix, el representant socialdemòcrata va demanar explicacions a Martí sobre la reforma tributària, l’acord monetari, la lluita contra el blanqueig, la negociació amb la banca andorrana de l’endeutament, el nivell de serveis i de despesa, la política turística i les mesures d’ajust i moderació de la despesa pública”.

Durant els últims compassos del discurs, Bartumeu també va insistir a diferenciar-se dels demòcrates pel que fa a les polítiques socials, i va apuntar que “no és el mateix una política de retallada indiscriminada que impulsar un política d’austeritat i reformes”. En aquest sentit, Martí va retreure a Bartumeu que insisteixi a “dividir la societat en dos” i va reiterar que “no cauré en economicismes”. De la seva banda, Baró va assegurar que “no hem oblidat les famílies ni les persones”, ja que “no es tracta d’escollir entre creixement econòmic i benestar social”, però va afegir que “cal revisar alguns contravalors que s’ha desenvolupat al voltant de l’Estat del Benestar”.

Baró avisa al PS que no acceptarà tuteles ni “directrius prèvies marcades pel grup de l’oposició”
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, que va iniciar el seu discurs donant “ple suport a la investidura de Antoni Martí, va avisar el seu homòleg socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que no acceptarà “directrius prèvies marcades pel grup de l’oposició”.

El representant demòcrata va replicar Bartumeu després que aquest va apuntar que l’acord monetari amb la Unió Europea està tancat i que “no hi ha lloc per a hipotètiques noves aportacions”, de manera que “heu de dir sí o no”. Davant d’aquestes declaracions, Baró va demanar al president del grup socialdemòcrata que “deixi al Govern prendre possessió del càrrec” i va afegir que “no ens agradaria que ens proposés una mena de tutela”. Finalment, Baró va concloure que “ens molestarà si ens vol imposar un full de ruta” i el va avisar que  “en termes de tutela no ens entendrem”.

El president del grup demòcrata, que va agrair a Bartumeu “les recomanacions, especialment si són en to de recomanacions”, va replicar-li també els retrets per la modificació de les lleis de l’impost de societats i de l’impost sobre la renda dels no residents fiscals. “Deixi’ns ajustar alguns elements i replantejar-ho segons el nostre criteri”, va apuntar Baró, que va insistir en la necessitat d’adaptar la legislació a la realitat andorrana, “intentar agilitzar el funcionament del nostre marc tributari” i “mantenir una pressió tributària baixa i competitiva que preservi i enforteixi el que ja tenim”.

pdf3.jpg