Bartumeu en vol més

Autor: EVA ARASA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 12 de Maig de 2011

El Consell General va investir ahir Toni Martí com a nou cap de Govern, amb els 21 vots a favor del grup demòcrata –Xavier Montané encara no ha jurat com a conseller– i les 6 abstencions dels socialdemòcrates. Després que Martí oferís dimarts un pacte d’Estat en tres aspectes clau –la viabilitat de la seguretat social, les relacions amb la Unió Europea i la revisió de les competències del comuns–, el líder socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, no només va recollir el guant, sinó que va afegir dues qüestions més que, segons el parer del seu grup, haurien de ser objecte d’un pacte d’Estat: la reforma tributària i la reforma de la funció pública.

Bartumeu, que va ser l’encarregat d’encetar el torn de rèplica dels grups parlamentaris, va subratllar que la seva tasca serà clarament d’oposició –«constructiva», això sí–, amb l’objectiu de fer possible, en un futur, l’alternança política i que el Partit Socialdemòcrata torni al Govern: «Volem tornar a governar».

La sessió d’ahir del Consell General va servir perquè els dos grups parlamentaris repliquessin el discurs de Martí del dia anterior. Tot això, abans de procedir a la votació per investir-lo cap de Govern. El primer en intervenir va ser el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que va lamentar «la gran indefinició (de Martí) en allò que s’ha de fer». Bartumeu va demanar més concreció en set qüestions: la reforma tributària, l’acord monetari, la lluita contra el blanqueig, la negociació amb la banca andorrana sobre l’endeutament de l’Estat, la garantia dels serveis públics, la política turística i, finalment, les mesures per contenir la despesa pública.

Precisament sobre l’acord monetari, Martí va confirmar la voluntat de ratificar-lo. Igualment, es va comprometre a reduir la despesa del Govern, tal com han fet els comuns «amb independència del seu color polític». Un tema més polèmic va ser la negociació amb la banca andorrana del tipus d’interès de les pòlisses de crèdit. En aquest sentit, el líder demòcrata va queixar-se que l’anterior Executiu no tanqués aquesta qüestió, tenint en compte que les pòlisses vencien el mes de març.

pactes i altres formes d’acord / Bartumeu va justificar la no acceptació de la proposta d’un Govern d’unitat, al·legant que «privar la ciutadania d’aquesta distinció –la diferència entre el Govern i l’oposició– contribuiria a ofegar les alternatives, a promoure la desorientació i a empobrir el discurs». En canvi, va acceptar el pacte d’Estat ofert per Martí el dia abans i hi va afegir la reforma tributària i la reforma de la funció pública

Pel seu cantó, tant el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, com Toni Martí van posar l’accent en la proximitat que hi ha entre la proposta demòcrata i la socialdemòcrata. «És necessari que hi hagi consens en aquest àmbit, però, tenint en compte la proximitat de les propostes, potser no cal un pacte d’Estat i simplement es pot treballar en el marc de la comissió de finances», va apuntar Baró.

Quant a la funció pública, el president del grup demòcrata es va mostrar prudent. «Quan el Govern prengui possessió, podrem fer una diagnosi acurada de la situació i serà llavors quan podrem definir el nostre posicionament i veure si hi ha proximitat o no amb el plantejament del PS», va afegir.

Baró va alertar que el seu grup acceptarà els consells dels socialdemòcrates, però que no admetrà, en cap cas, una tutela sota el pretext que «el full de ruta ja està marcat». En la seva intervenció, va reiterar la voluntat de diàleg expressada dimarts per Toni Martí: amb els socialdemòcrates, però també amb els agents socials i econòmics del país.

pdf3.jpg