Les prestacions per invalidesa duraran més enllà de la jubilació

Autor: ÈLIA ORTS GARRI
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 7 d'Abril de 2011

El Consell de Ministres va aprovar ahir una nova modificació del reglament regulador de les prestacions de reembossament del 100% de les tarifes de responsabilitat. Amb el canvi es garanteix que aquelles persones que gaudeixen d’una pensió per invalidesa mantinguin les mateixes prestacions després de la jubilació.

El Govern havia detectat una «anomalia» o «disfunció», en paraules del portaveu de l’Executiu, Bruno Bartolomé, que feia que algunes persones que gaudien d’una pensió per invalidesa en edat de treballar veiessin reduïda la seva cobertura sanitària en arribar als 65 anys fins al 75%, mentre que abans de la jubilació rebien el 100%. Així, en el nou reglament s’especifica que aquelles persones amb invalidesa per accident no laboral, malaltia comuna o amb un grau de menyscabament 4 puguin mantenir el 100% de les prestacions més enllà dels 65 anys.

Amb la modificació del reglament es veuran beneficiades entre una trentena i una quarantena de persones, segons va exposar el portaveu del Govern, que podran regularitzar la situació. Això es farà de manera «automàtica» i no caldrà que els afectats efectuïn cap tràmit.

Proves d’accés a l’FP/ El Govern també va acordar ahir la convocatòria de les proves oficials d’accés al Diploma d’Ensenyament Professional i a l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM)per a candidats lliures. Les inscripcions s’obriran del 16 de maig al 3 de juny, que s’hauran de fer al servei de tràmits del Govern.

Els candidats hauran de superar un examen escrit de les 6 àrees següents: llengua catalana, llengua estrangera (castellà, francès o anglès), matemàtiques, ciències físiques i de la natura, ciències socials, i informàtica (prova pràctica).

L’objectiu d’aquestes proves és permetre als alumnes que no hagin obtingut el graduat escolar poder reprendre els estudis incorporant-se als diplomes de formació professional. El superar aquests exàmens donarà dret a presentar-se a les proves específiques d’accés a l’EFPEM.

Es poden inscriure als exàmens per a candidats lliures els majors de 16 anys andorrans o residents a Andorra, i excepcionalment, aquells que compleixin els 16 anys al llarg de l’any natural en curs.

pdf3.jpg