Sense voluntat d’endurir la campanya

Autor: GABRIEL PÉREZ / AGÈNCIES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Març de 2011

Jaume Bartumeu no considera que des del Partit Socialdemòcrata s’estigui endurint la campanya després dels atacs, gairebé d’artilleria, que els candidats de la formació van dirigir cap a Demòcrates per Andorra divendres passat a la nit a la reunió de poble que va celebrar-se al Prat del Roure d’Escaldes-Engordany.

El candidat a cap de Govern d’Ara Futur entén que les paraules de Víctor Naudi -“La butxaca els uneix”, va afirmar el número dos de la llista territorial escaldenca- o del ministre espanyol de Foment, José Blanco, que va treure a la palestra el “director de Crèdit Andorrà”, simplement responen al que realment pensen els seus companys de míting.

“Nosaltres no estem endurint res, simplement estem en campanya i diem el que pensem que hem de dir”, va apuntar Bartumeu poc abans d’iniciar la trobada amb els membres de la Casa d’Andalusia. El líder del PS, però, no es va estar de llançar un altre dard quan va apuntar que expressen en veu alta aquest pensament “sense amagar-nos rere cap pantalla”. Poca cosa més va voler indicar, ni tampoc va aclarir per què, també al Prat del Roure, va voler remarcar de forma especial que la seva formació, si es manté al capdavant de l’executiu, no es planteja privatitzar ni FEDA ni Andorra Telecom.

Trobades amb residents

La trobada amb els representants de la comunitat de residents d’origen andalús va ser la segona de les tres que va mantenir ahir el candidat a cap de Govern socialdemòcrata, que abans s’havia reunit amb la Casa de Portugal i, ja al vespre, va trobar-se amb membres de l’Associació Filand, que agrupa els filipins que viuen al Principat. I és que Bartumeu va apuntar que “tal com ja vaig dir el dia de la Constitució, tenim un gran respecte i reconeixement per la gent que ha vingut a Andorra a treballar, a viure i l’han fet gran”, i va demanar que “tinguem present que el país l’hem fet entre tots i el que cal és tenir un projecte nacional compartit”.

Durant la trobada amb la comunitat portuguesa, el problema de la manca de feina va ser una de les preocupacions dels seus participants. El cap de la llista socialdemòcrata va reconèixer que “determinades comunitats han patit més la crisi”, i va comprometre’s a fer el possible “perquè aquells que es troben arrelats no s’hagin de plantejar marxar”.

A l’hora de fer balanç, el candidat a la reelecció va admetre que “potser no hem fet prou” per evitar frenar la destrucció de feina, però va justificar-se recordant que una de les causes, al seu entendre, va ser la manca de pressupost. També va expressar confiança que mesures com els programes de rehabilitació d’habitatges i d’eficiència energètica  serveixin per generar nous llocs de treball.

Un altre detall del qual es va parlar en aquesta trobada amb la comunitat lusitana és la proposta feta fa uns dies pel cap de llista de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, de batejar com a pont de Lisboa el viaducte del túnel dels Dos Valires. Bartumeu va assegurar sentir-se “molest” perquè això es converteixi “en un argument de campanya” per algú que “fa temps que està fora de la política nacional”. A més a més, va recordar que una proposta similar “ja la vam comentar els que vam viure aquells fets des de primera fila amb Cavaco Silva”.

Dards per la nacionalitat
La qüestió de l’accés a la nacionalitat també va sortir en la reunió i, de nou, es va convertir en munició per apuntar cap a la formació rival. “Quan es parla d’això vull recordar que som el partit que va promoure una reducció dels anys d’accés i que DA, amb la seva anterior marca, s’hi va oposar al Consell General”, va comentar Bartumeu, que també va posar en relleu que el procés per permetre tenir dos passaports diferents ha de passar necessàriament per una modificació de la Constitució.

LÓPEZ I LES POSSIBILITATS DE L’ARXIU I EL VIAL MASSANENCS

L’Arxiu o la desviació de la Massana poden servir per fer una important empenta al comerç de la parròquia. Així ho va defensar el cap de llista del PS a la territorial, Pere López, que acompanyat per la resta de membres de la candidatura va passejar per la zona ahir al matí.

López va assegurar que si aquestes infraestructures s’acaben realitzant s’obririen opcions com la de fer zones per a vianants al centre de la població, actualment afectades per les retencions de trànsit. També va recordar que les propostes de la formació en matèria comercial passen per “fer accions directes a través de plans de reactivació i dinamització”.

De la seva banda, Claudi Benet, suplent de la llista par­roquial, va reivindicar la feina feta des del Govern, com la campanya de descomptes que s’està preparant per al maig. També va indicar que “cal ajudar els nous empresaris però també els que fa molts anys que estan oberts i que han lluitat per mantenir-se allà”.

pdf3.jpg