El PS treballarà per «aturar» la marxa de residents i fer tornar als que han marxat

Autor: CLARA GARNICA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Març de 2011

Després d’una nit de bany de masses (a la reunió de poble escaldenca), ahir tocava cura d’humilitat. El candidat a cap de Govern va visitar durant tota la jornada diverses institucions culturals i folklòriques de residents, els quals van voler fer constar les dificultats econòmiques que pateixen d’ençà l’inici de la crisi.

En la seva estada a la Casa de Portugal va rebre de primera mà la preocupació de la comunitat per la falta de feina, que està comportant un degoteig constant de persones que marxen del país. Bartumeu es va comprometre a treballar per «aturar» la marxa de residents, així com també a treballar perquè aquells que han marxat «tornin a venir».

El número 1 de la llista socialdemòcrata va trobar-se amb membres de la Casa de Portugal, de la Casa d’Andalusia i de Filand, la comunitat filipina. Va ser sobretot a la visita amb els residents portuguesos on va rebre amb més insistència la preocupació per la manca de feina i la demanda sobre quines propostes tenen per generar llocs de treball. Bartumeu, ja a la visita a la comunitat andalusa, va reiterar la importància de seguir treballant per reincentivar l’economia, per procurar que aquestes «famílies arrelades no es trobin en situació de desocupació». Com a exemple del camí a seguir, va exposar els programes de rehabilitació d’habitatges i d’eficiència energètica, que han d’incentivar la construcció i aconseguir generar noves oportunitats de treball.

El socialdemòcrata va recordar que aquestes generacions «han fet gran Andorra» i va demanar «respecte i reconeixement» per tots ells.

L’ús electoral del pont de Lisboa / L’anunci de DA de denominar pont de Lisboa al que farà d’accés a la boca oest del túnel dels Dos Valires, en reconeixement a tota la comunitat i als treballadors que van perdre la vida a l’accident del 2009, ha molestat al Partit Socialdemòcrata. El líder del PS va recordar que el seu grup «ja va comentar aquesta qüestió» en els homenatges a les víctimes i va lamentar que Toni Martí, «algú que ha estat fora de la política nacional durant aquest temps» ho utilitzi com «un argument de campanya electoral».

Finalment, i tenint el compte el context de residents en el que es trobava, Bartumeu també va parlar del debat de la nacionalitat i el plantejament de la doble nacionalitat. En relació al primer aspecte, va deixar clar que ells aposten, tal i com ja van intentar fer en aquesta darrera legislatura, per reduir el requisit temporal dels 20 als 15 anys de residència. I en relació al segon aspecte, Bartumeu va recordar que per a qualsevol canvi seria necessari una modificació del text de la Constitució.

D’altra banda, el candidat a cap de Govern també va parlar de la importància de modificar la llei de la CASS pel que fa als barems per a establir la cotització dels autònoms. Segons Bartumeu, es pot «donar per fet», perquè l’oposició també s’ha manifestat a favor, i per tant pot ser un tràmit ràpid que es podria fer en uns tres mesos.

pdf3.jpg