El PS estudiarà una via alternativa per resoldre el conflicte del doble passaport

Autor: ALEIX TUGAS
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 25 de Març de 2011

El cap de llista del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir amb membres del Club d’Empresaris Portuguesos (CEPA). En el decurs de la reunió, i arran d’una inquietud plantejada per un dels empresaris que feia referència a la doble nacionalitat, Bartumeu va explicar que era “una via a estudiar” el conveni internacional que existeix amb el Consell d’Europa que regula l’exercici actiu i passiu d’una nacionalitat.

Bartumeu va voler deixar clar que no es tractava d’una proposta electoral ni tampoc d’un possible canvi en la Carta Magna, ja que tal com va recordar “la Constitució diu el que diu” i per admetre que els andorrans tinguin més d’un passaport és inevitable canviar- la. No obstant això, sí que va manifestar que “es tracta d’una qüestió que mereix un estudi”. El problema afecta moltes persones i per tant el líder del PS considera que “no hi podem tancar els ulls”. Entre altres coses, el que realment vol examinar el PS és “per què hi ha tantes persones que es podrien fer andorranes i no ho fan”. Bartumeu va assenyalar els marroquins, cubans i argentins com a col·lectius amb més problemes en aquest sentit, ja que als països d’origen no s’admet la renúncia al passaport.

El conveni que va esmentar Bartumeu planteja quins són els supòsits que regulen els requisits que ha de tenir una nacionalitat per considerar-la inactiva. S’obre així la possibilitat de comprovar si es pot considerar jurídicament que s’hi ha renunciat, i si així es podria accedir al passaport, tal com marca la legislació vigent.

De la mateixa manera, es va mostrar contundent amb una proposta similar formulada per la candidata dels Verds, Isabel Lozano, a qui el candidat socialdemòcrata va acusar de “parlar des del desconeixement”. Lozano va defensar, directament, la doble nacionalitat. Així mateix va demanar- li si sabia que per fer acceptar una proposta com aquesta caldria “modificar la Constitució”. Al mateix temps, va recordar que el Govern que ha liderat havia estat el primer a obrir expedients a persones per tenir una altra nacionalitat.

CONVENI A FINAL D’ANY

Però els empresaris portuguesos van mostrar altres inquietuds al líder socialdemòcrata. Per exemple, li van demanar quan podrien estar enllestits els primers conveni que evitin la doble imposició. Sobretot amb Espanya i França, que són els estats on més voldrien importar béns i serveis. Bartumeu va manifestar que “possiblement a final d’any estiguin signats”. Per Bartumeu, hi ha l’avantatge que Andorra té la capacitat de fer els convenis “més de pressa que els països grans”.

Com a mercat no tan immediat, els empresaris es van interessar per Portugal, però Bartumeu va assegurar que en aquest sentit les converses encara no han començat, amb l’excepció “d’alguna conversa informal”.

D’altra banda, els empresaris portuguesos, com ja és habitual, van plantejar els diversos dubtes que es plantegen davant la crisi. El líder de la llista socialdemòcrata va presentar als membres algunes de les propostes del programa de Govern, així com algunes de les perspectives de futur. Cal recordar que, en l’apartat econòmic, inclou un pla pensat per facilitar activitats empresarials com les del CEPA.

pdf3.jpg