Jaume Bartumeu es planteja seriosament contemplar la doble nacionalitat en el futur

Autor: ANA
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 25 de Març de 2011

El candidat a la reelecció com a cap de Govern pel Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i el candidat a la territorial de la Massana, Pere López, es van reunir ahir amb els representants del Sindicat d’Empresaris Portuguesos d’Andorra (SEPA), que els van manifestar la seva preocupació per la situació en què es troben alguns residents portuguesos, que no demanen la nacionalitat andorrana perquè no volen haver de renunciar a la portuguesa.

Segons va explicar Bartumeu, aquest és un fet habitual i per tant s’ha d’encarar.

Sobre la proposta que va fer la candidata dels Verds d’Andorra, Isabel Lozano, ahir de replantejar si es beneficiós o no per a Andorra que els residents hagin de renunciar a la seva nacionalitat per obtenir l’andorrana, el socialdemòcrata va criticar que «parla des del desconeixement» i va afegir que li agradaria saber si saben que per fer aquesta modificació cal canviar la Constitució.

Encara que no va voler descartar que es pogués fer una modificació de la Constitució, el cap de llista del PS va recordar que el seu Govern «hem estat els primers a començar a obrir expedients a qui tenia dues nacionalitats». La proposta del seu partit, per tant, passa primer per estudiar la manera de trobar una solució que encaixi dins el conveni amb el Consell d’Europa, i encara que va assegurar que cal analitzar-ho bé, una possibilitat seria establir alguna mesura per poder tenir dues nacionalitats si una d’elles està activa i l’altra inactiva.

Aquesta proposta seria útil sobretot per a aquelles persones que es troben amb grans dificultats per renunciar a la seva nacionalitat, com és el cas, segons va indicar Bartumeu, dels argentins, cubans i marroquins, a qui el seu país no els admet les renúncies.

D’altra banda, els representants del SEPA també es van interessar pel calendari d’elaboració dels convenis per evitar la doble imposició amb Espanya i amb Portugal. Bartumeu va apuntar que aquests es podrien aconseguir amb una rapidesa raonable a partir de l’aprovació de l’IVA al Consell General, però que mentre amb Espanya i França les converses ja estan avançades, amb Portugal encara no s’ha tractat el tema més que en alguna conversa informal.

pdf3.jpg