Bartumeu diu que cal resoldre el tema de la doble nacionalitat

Autor: MARIÀ MIÑO
Font: BON DIA
Publicat el: 25 de Març de 2011

El candidat socialdemòcrata a la reelecció com a cap de Govern, Jaume Bartumeu, va sostenir ahir que cal “trobar una solució” a la problemàtica de la doble nacionalitat, però va recordar que canviar el plantejament actual requeriria una reforma constitucional.

En aquest sentit, Bartumeu es va mostrar preocupat perquè “es parla des del desconeixement de la sobirania i de la Constitució”, i va advocar per explorar una solució que no passi necessàriament per tocar la Carta Magna.

El líder del Partit Socialdemòcrata va fer aquestes declaracions després de reunir-se amb els representants del Sindicat d’Empresaris Portuguesos d’Andorra (SEPA), que es van mostrar preocupats per “la dificultat de molts residents que fa anys que estan al país d’acollir-se a la nacionalitat andorrana, ja que han de renunciar a la d’origen”.

En aquest sentit, va assegurar que la qüestió de la doble nacionalitat “ja em preocupava abans, però ara em comença a preocupar més, perquè hi ha molts casos”. Com a possible sortida a la situació actual, va apuntar l’opció d’aplicar un conveni del Consell d’Europa que distingeix entre els exercicis actiu i no actiu de la nacionalitat, si bé va matisar que caldrà veure la cabuda que tindria en el sistema legislatiu andorrà.

Un altre dels conflictes que planteja el sistema actual, segons va explicar el candidat socialdemòcrata, és que determinats països, com ara l’Argentina, Cuba o el Marroc, prohibeixen la renúncia a la nacionalitat, de manera que els residents procedents d’aquests estats no poden obtenir la nacionalitat andorrana encara que ho vulguin.

Finalment,  Bartumeu va apuntar que, de moment, l’executiu ha fet “complir la legislació i la Constitució”, i va recordar que “som el primer Govern que ha començat a obrir expedients per la doble nacionalitat”.

Acords de doble imposició
Els representants del SEPA que es van reunir amb el líder socialdemòcrata li van expressar també la preocupació per conèixer el calendari de les negociacions i l’aplicació del conveni per evitar la doble imposició amb Portugal i Espanya. Sobre aquesta qüestió, Bartumeu va reiterar que un cop s’hagi aprovat el marc fiscal indirecte “el procés es comptarà per mesos”.

pdf3.jpg