Buscar la polèmica fàcil on no n’hi ha

Autor: EDITORIAL
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 24 de Març de 2011

No volem entrar en una polèmica que ha quedat perfectament aclarida amb el veredicte al nostre favor de la Junta Electoral, tot i que alguna part interessada vol fer un judici paral·lel amb una càrrega insidiosa a la que fa molt de temps que estem acostumats.

Els fets són així de clars. La coalició electoral DA, a la vista d’una publicació apareguda en aquest rotatiu en la que s’informava sobre l’activitat del Govern, però amb una capçalera de pàgina en què figurava Publicitat, estima que es comet una irregularitat i presenta la corresponent acta a la Junta Electoral. D’acord amb la normativa vigent la Junta es reuneix i reclama als responsables d’EL PERIÒDIC la resposta a tres preguntes concretes, que el Director General de la publicació contesta d’immediat. Informa que malgrat que en la capçalera de la pàgina hi figura la paraula Publicitat el que es publica no és cap tipus d’anunci, i que es tracta d’una equivocació no intencionada. Recalquem que la informació va ser demanada per nosaltres i facilitada en el seu moment pel Govern. El motiu de la petició i de la publicació és molt clar. Davant d’informacions contradictòries sobre l’Executiu i la seva feina, creiem i seguim pensant que un informe totalment neutre pot ser molt clarificador per als ciutadans. Defensem davant del rumor o la informació malintencionada la pura i dura exposició de fets concrets, sense en cap moment parlar en termes electorals, ni citant cap sigla política i menys encara fent apreciacions. És per això que davant de les explicacions la Junta Electoral ha desestimat la demanda, perquè objectivament no es pot demostrar res en contra al no existir els motius que s’atribuïen. Tot aquest procés s’hagués pogut evitar si el representant de DA ens hagués preguntat directament sobre el tema, perquè hagués obtingut una resposta completa. Ho sap molt bé el líder del grup al que permanentment –a ell i a la resta de candidats– li reiterem la nostra oferta de porta oberta per manifestar el que cregui dins de la pluralitat informativa que ha d’estar present en la campanya i de la que no tots es poden vanagloriar.

Lamentem l’error i no tenim cap problema en reconèixer-ho, cosa que no tots saben fer, potser perquè parteixen de la base que la raó està sempre al seu costat i només ells poden jutjar, fins i tot per sobre d’una resolució jurídica que diu el contrari. La prova és que d’aquest fet –que és habitual en les campanyes electorals– nosaltres ni tan sols vam fer notícia, com tampoc del resultat, i només el Diari d’Andorra se’n fa ressò i un judici paral·lel davant la resolució jurídica formal.

Nosaltres no donem «excuses peregrines» ni res que s’assembli, sinó que oferim la relació puntual de fets concrets — a qui sigui– i objectius davant d’insinuacions per part de qui no ha tingut ni art ni part en el litigi. ¿O és que el van inspirar el mateix i altres el van executar?

Tota acció en època electoral té lectures polítiques que respectem, legals que acatem i periodístiques en les que treballem amb el màxim sentit de la responsabilitat. Una altra cosa és que determinats grupuscles sectaris amb clars interessos polítics aprofitin qualsevol ocasió per llençar núvols d’acusacions sobre els quals els organismes competents ja s’han pronunciat, tractant-se en aquest cas d’una explicit posicionament electoral. En aquesta qüestió no admetem lliçons per part dels qui tenen molt que callar i que no és voluntat nostra airejar.

pdf3.jpg