El PS es presenta com l’única opció que evitarà “que el país torni enrere”

Autor: ALEIX TUGAS
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 21 de Març de 2011

“No volem que el país torni enrere.” El missatge era clar i tots els candidats portaven la lliçó ben apresa. El Partit Socialdemòcrata va deixar constància de l’estratègia a seguir a totes les parròquies que va recórrer per fer la penjada de cartells.

Algú va deixar anar la frase, a tot arreu. Especialment els candidats. El Partit Socialdemòcrata vol presentar-se a les eleccions com l’únic partit que encarna la garantia de futur, que evitarà certs tics i fantasmes de temps passats.

El líder de la llista nacional, Jaume Bartumeu, ho va deixar ben clar. “Volem ser un país modern i impedir que retorni el caciquisme econòmic i polític”, va afirmar. El cap de Govern en funcions aspira a renovar el càrrec per a quatre anys, i vol que es tingui ben present que la legislatura ha estat interrompuda. Més d’un candidat socialdemòcrata ja ha deixat constància que es vol continuar amb l’acció engegada, i Bartumeu ho ha donat a entendre cada vegada que ha parlat del programa electoral.

“Nosaltres ja fa dies que el tenim fet”, ha anat repetint. En canvi, en la precampanya ha trobat a faltar un debat “sobre les idees”. Ahir, davant del comú d’Andorra la Vella ho va reiterar. “Estem en situació de debatre sobre propostes en qualsevol moment”, va declarar.

Novament, el candidat dels socialdemòcrates va demanar el ja força reclamat joc net, i va sol·licitar deixar de banda “debats personals”. I és que per Bartumeu “ja hem estat una mica més agredits que agressors”, en el temps que ha durat la precampanya, però va deixar clar que només hi havia hagut “petites anècdotes”.

El cap de llista del PS considera que el porta a porta tindrà “un pes important en la campanya”, però va considerar que tenia l’avantatge “que coneixem la gent i la gent ens coneix”, i va oferir la possibilitat “de ser interpel·lats” pels ciutadans que vulguin conèixer les propostes del PS i l’acció que ha desenvolupat fins ara.

RECORREGUT INVERS AL DE DA

Curiosament, el recorregut programat pel Partit Socialdemòcrata era justament l’oposat al del principal adversari, Demòcrates per Andorra. El PS es va estimar més començar per Sant Julià, mentre que Demòcrates per Andorra va aixecar el teló al Pas de la Casa. Encamp va ser el territori on, d’una manera aparentment casual, tres dels candidats van coincidir. El líder d’ApC, Eusebi Nomen, es va atansar a Bartumeu i van mantenir una freda i fugaç encaixada de mans. Més afectuosa va ser la salutació amb Toni Martí, el candidat de Demòcrates per Andorra, que va aparèixer uns instants més tard que Bartumeu.

En algunes parròquies, la penjada de cartells dels socialdemòcrates va tenir un escàs seguiment. A Canillo, per exemple, només hi van assistir Bartumeu, les candidates territorials -Judith Salazar i Liliana Lamoroux- i el ministre Gerard Barcia.

Andorra la Vella i Escaldes van ser les parròquies on els actes del PS van tenir més seguiment per part dels simpatitzants. El candidat escaldenc, Jordi Font, va assenyalar que “a vegades sembla que juguem en camp contrari, però jo diria que no és així, perquè ja hem guanyat aquí dues vegades”. Igualment, a la capital, un territori on els pronòstics donen una victòria còmoda per al PS, el candidat Carles Blasi va deixar clar que “som candidats a Andor­ra la Vella, però el nostre projecte no és parroquial, és nacional”.

REINVIDICACIÓ DELS GRANS PROJECTES CLAU A LES PARRÒQUIES

Els candidats del PS ja van destacar que la campanya seria amb propostes de caràcter més aviat nacional, però ahir van posar en relleu alguns dels projectes que tindran gran repercussió a nivell parroquial. A Encamp, per exemple, el candidat Francesc Rodríguez va assenyalar que seria necessari donar un impuls de l’hotel Rosaleda i a l’edifici de Radio Andorra, per trobar-los una utilitat social o cultural. També va ressaltar que la parròquia hauria de poder acollir l’ampliació del Lycée.

A la Massana, el tema estrella és des de fa diversos dies l’Arxiu Nacional. Es tracta d’un dels grans eixos que defensarà el PS, tal com va tornar a assenyalar ahir el candidat per a aquesta circumscripció, Pere López. Bartumeu ja va destacar que hi ha un acord amb el comú.

Ordino és una de les parròquies on el PS també sona amb força com a guanyador. El candidat socialdemòcrata, Franz Armengol, va parlar de defensar totes les propostes a escala nacional, però es va referir també al centre d’atenció primària i el centre d’alt rendiment, dos projectes que tal com va recordar “ja s’estan tirant endavant”.

Pel que fa a Sant Julià de Lòria el punt on es va iniciar l’enganxada de cartells, els candidats Bruno Bartolomé i Rossend Areny van destacar la voluntat de frenar el projecte dels Horts del Valira i del desviament Sant Julià, com a punts clau en què tenen propostes molt diferenciades de les de la candidatura d’Unió Laurediana.

La candidata de la llista territorial de Canillo, Judith Salazar, va destacar l’interès pel turisme, ja que és un sector molt important a la parròquia, i en aquest sentit va assegurar que “no només es pot incidir en el turisme amb un pressupost més elevat, sinó també amb projectes coherents i amb visió de futur”.

pdf3.jpg