Bartumeu vol confiança per acabar la reforma del model econòmic

Autor: EVA ARASA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 21 de Març de 2011

El Partit Socialdemòcrata (PS) encara la campanya electoral amb el convenciment que la feina feta aquests dos últims anys al Govern és el millor aval que poden oferir a la ciutadania. La candidatura que encapçala Jaume Bartumeu presenta un programa que té, com a una de les seves prioritats, donar continuïtat a un conjunt de reformes estructurals que permetin «orientar el model econòmic cap a noves iniciatives empresarials».

En aquest sentit, una de les mesures concretes que planteja el PS és enllestir la reforma fiscal –amb l’adopció de l’IVA que, segons els socialdemòcrates, ha de facilitar una gestió correcta del conjunt de la imposició indirecta i ha de posicionar millor l’activitat empresarial andorrana a l’estranger, mitjançant els acords de doble imposició. És per aquest motiu que Bartumeu va acabar el recorregut d’ahir per les set parròquies amb un desig: que els andorrans els facin confiança per «acabar la reforma del model econòmic que vam iniciar».

El PS insisteix en el mateix missatge de la precampanya: que tenen un programa, que en dos anys no han pogut acabar d’executar totes les reformes que tenien previstes –i menys perquè el fet de no disposar de la majoria absoluta al Consell General els va impedir aprovar un pressupost durant dos anys seguits– i que només votant-los a ells es pot seguir «tirant endavant», amb paraules del mateix Bartumeu. Dit d’altra manera, i també en boca del número u dels socialdemòcrates: el pròxim 3 d’abril, el PS vol «impedir que el caciquisme econòmic i polític ens faci tornar enrere».

Per al conjunt del país / Si hi ha un element que és comú al discurs de tots els candidats territorials del PS és que el programa que defensen té una perspectiva nacional. Tots i cadascun dels integrants de les llistes parroquials van subratllar que les seves propostes afavoreixen el conjunt del país, encara que algunes de les mesures concretes puguin incidir més directament sobre una o altra parròquia.

L’enganxada de cartells dels socialdemòcrates va començar a les 10 del matí, a Sant Julià de Lòria, i el cap de llista territorial, Bruno Bartolomé, va reconèixer que els toca enfrontar-se a una candidatura –Unió Laurediana (UL)– «amb una trajectòria molt llarga a la parròquia». Bartolomé va afirmar que el punt fort de la llista territorial és que es presenten «amb un equip renovat i que té una proposta clara per a tot el país». Així i tot, el candidat va ressaltar que el seu programa preveu donar una solució a temes concrets de Sant Julià, com ara els Horts del Riu i la plaça Major.

Ja a Encamp, el candidat Francesc Rodríguez va destacar «l’esperit d’equip» que impregna la llista i va recordar que les prioritats a la parròquia són donar un ús tant a l’antic Hotel Rosaleda com a l’edifici de Ràdio Andorra. Després de la visita al Pas de la Casa, la comitiva nacional es va acomiadar dels encampadans –acompanyats tota l’estona pel cònsol Miquel Alís.

La número u de la llista de Canillo, Judith Salazar, va remarcar la importància del turisme a la seva parròquia, però va insistir que la solució no passa simplement per augmentar la dotació pressupostària de les partides destinades a aquest àmbit, sinó que cal trobar «projectes coherents i amb visió de futur», amb un millor aprofitament de les infraestructures existents al país.

A la Massana, el candidat Pere López va assegurar que treballarà intensivament per aconseguir els vots d’aquells «que anteriorment s’havien abstingut». Pel que fa a Ordino, Franz Armengol es va comprometre a defensar davant dels veïns totes les propostes nacionals del PS, si bé va ressaltar,com a projectes per a la parròquia, el Centre d’Atenció Primària i el Centre d’Alt Rendiment, «que ja s’està tirant endavant».

pdf3.jpg