El PS demana que es canviï el model actual de relació amb la UE

Autor:
Font:
Publicat el: 24 de Febrer de 2008

el Periodic 

Jaume Ventura

L’Alternativa va desenvolupar ahir unes jornades de treball per estudiar quin tipus de relació hauria de tenir Andorra amb la Unió Europea. Unes jornades que eren la segona part d’un projecte que es va iniciar el 2003 i que està encapçalat per la catedràtica de dret internacional privat, Blanca Vilà, i el catedràtic d’economia aplicada, Joan Clavera, de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Pel seu estudi, que es pretén presentar abans de l’estudi, els dos experts han entrevistat personalitats representatives de la política, l’economia i la societat andorrana.

Cal recordar que l’Alternativa sempre s’ha mostrat partidària d’un model allunyat de l’acord de cooperació actual però que no signifiqui una adhesió plena. És per això que Vilà va destacar que proposen “anar per la via d’un acord d’associació. Hem examinat què ha passat en quatre anys, i nosaltres, per exemple, vam ser els primers que vam sol·icitar el tema del bon veïnatge. Però també proposem anar cap a d’altres conceptes, com ara el virtual membership o d’integració diferenciada. Així doncs, proposem un altre terme, que es podria dir microestat, i seria aplicable a d’altres estats, en els quals les fronteres exteriors són internes geogràficament i políticament, cosa que significa que estan incrustats en estats membres. Seria el cas no només d’Andorra, sinó també de Mònaco, San Marino o Liechtenstein”.

D’altra banda, Vilà va ressaltar que el seu informe “està en un segon pla de precisió, deixant oberts molts elements i possibilitats de prendre en consideració el que va passant i el que passarà”. A més, va destacar que volen tenir en compte que es jugui “amb la capacitat de fer bé els deures internament”.

CRÍTIQUES ECONÒMIQUES // Tot plegat porta als experts a examinar algunes de les lleis econòmiques que estan d’actualitat, com ara la d’inversions estrangeres o la de societats. En aquest sentit, Vilà es va mostrar clara: “El model actual que s’està proposant no és el que avalem, perquè hi ha un element de discriminació i d’interessos evident. És totalment proteccionista”. Clavera, per la seva banda, va explicar que “el més important és veure el model que hi ha al darrere i canviar l’enfocament. Fins ara hem dit que el país s’ha d’obrir, però cal analitzar per què interessa que les empreses vinguin”.

Aquesta preocupació també va ser detectada pels experts pel que fa al sector financer. Clavera va destacar que aquest sector “és sòlid a mig termini, no té problemes, almenys aparentment. El problema es troba en la sostenibilitat del model de negoci a mig termini. Això és el que s’intenta investigar i veure quins són els punts forts i febles del sector financer en un ambient internacional que ha canviat. S’ha de veure com es tracta l’estalvi extern perquè la banca pugui treballar i hi hagi més possibilitats d’invertir a Andorra i fer negoci bancari.

Finalment, Clavera es va mostrar força preocupat per les darreres notícies relatives a la llista de paradisos fiscals de l’OCDE: “Mònaco, Andorra i Liechtenstein han sortit plegats als diaris, cosa que ens preocupa. Andorra ha de reflexionar i apropar-se als nous temps, i més veient que alguns estats d’Europa o fins i tot els EUA toleren malament l’opacitat i el secret bancari. El Principat s’ha d’homologar amb les democràcies occidentals i i preparar el sistema per a una gran normalització”.

pdf3.jpg