Els assessors del PS sobre la UE alerten del risc de l’opacitat financera

Autor:
Font:
Publicat el: 24 de Febrer de 2008

diaridandorra

P. M. Vivas 

L’actual model financer del país que li col·loca en el mateix paquet de Liechtestein i Mònaco com a objecte de les amenaces d’Alemanya no ajuda gens a la imatge internacional d’Andorra “perquè sortim plegats com els tres darrers paradisos fiscals d’Europa”, assegurava el catedràtic de la UAB Joan Clavera. 

I recomanava “que el Principat ha de reflexionar i apropar-se als nous temps d’Europa i els Estats Units en la transparència en les relacions financeres”, ja que va remarcar que ahir el senat nord-americà va obrir una investigació sobre un banc de Liechtenstein que no està relacionada com fins ara amb blanqueig o problemes de tràfic d’armes. Segons el professor, això significa que “ha canviat l’ambient, han dit que toleren malament l’opacitat amb els paradisos fiscals i el secret bancari i estan pressionant perquè no es puguin evadir impostos cap a ells” i va subratllar que aquesta és una actitud “molt diferent del que passava fa quatre mesos i hem d’anar en compte per homologar-nos i per preparar el sistema andorrà cap a la normalització de les institucions financeres”, la qual cosa portaria a sortir de la llista de paradisos fiscals.

En aquest punt el president del grup parlamentari del PS, Jaume Bartumeu, va criticar les declaracions del cap de Govern en què deia que no li preocupa l’amenaça de sancions perquè Andorra sortirà aviat de la llista negra de l’OCDE. Bartumeu va manifestar que “em preocupa la despreocupació d’Albert Pintat sobre el futur del nostre país i en la defensa del Principat com a plaça financera acceptada a Europa i a tot el planeta”. A més, va afirmar que Pintat “hauria d’actuar amb més prudència quan els seus discursos són desmentits per la realitat”, ja que va recordar que el comunicat de l’OCDE d’aquesta setmana sobre el secret bancari no correspon amb el que va dir el cap de l’executiu.

Joan Clavera està elaborant juntament amb Blanca Vilà la proposta d’embrancament a Europa que el PS defensarà a les generals i que ahir va motivar una jornada de treball. La catedràtica va indicar que el model de relació amb Europa en el qual insisteixen “és l’acord d’associació” que va assenyalar que s’ha de fer “sota els conceptes d’integració diferenciada i com a microestat amb les fronteres exteriors dins la UE”. Vilà va explicar que el conveni d’Andorra amb la Unió ha de ser categoritzable i marcar una pauta per a d’altres microestats i va destacar que com que els acords d’associació són de mínims “es deixa la porta oberta a jugar amb l’especificitat per dir que no d’immediat al lliure establiment de persones de Schengen i al factor temps per fer els deures internacionals per tenir una carta a jugar en la negociació”.

La professora va insistir en la necessitat d’aprovar les lleis econòmiques “per tenir un model que sigui l’actiu per negociar”, tot i que va destacar que el que proposen els liberals “no és el nostre perquè hi ha un element de discriminació i d’interessos al darrere que s’ha de saber”. Vilà va indicar que la llei d’inversions estrangeres “és proteccionista” i la de societats “no és el que volem per al país si es mira més enllà de cinc anys”. Clavera va afegir que s’ha de tenir en compte què volem les empreses que vindrien a invertir al país i no què vol Andorra dels que vinguin.

pdf3.jpg