Amb l’objectiu de fomentar l’hàbit de lectura entre els joves, el Govern, en col·laboració amb Grup 62, ha decidit reformular el premi Carlemany de novel·la de cara a la propera edició per donar veu a aquest col·lectiu.
Així doncs, i tal com va informar la ministra de Cultura, Susanna Vela, en la propera edició del guardó un consell lector ‒format per tres professors (un representant de cada sistema educatiu), un membre de l’editorial, dos persones de l’àmbit pedagògic i un president del consell‒ serà l’encarregat d’escollir tres obres finalistes.
A partir del mes de setembre, joves d’edats compreses entre els 14 i 16 anys dels tres sistemes educatius hauran de llegir aquestes obres ‒sota la supervisió del professor de literatura‒ i escollir el text guanyador, que es coneixerà al desembre. Ester Pujol, directora editorial de Grup 62, va assenyalar la importància d’estimular els joves i per això va explicar que les obres que s’hi presentin hauran de ser per a tots els públics. Pujol va insistir que la publicació s’inclourà en la col·lecció per a adults i no en la juvenil de Proa i Columna, editorials que aniran alternant les publicacions de les novel·les guanyadores.
Pel que fa a la dotació, serà de 10.000 euros (a càrrec del Govern i de Grup 62) i la resta de diners que fins ara es destinaven al guardó (dotat amb 42.000 euros) es repartiran entre activitats paral·leles que es faran relacionades amb el premi, com ara tallers i conferències, entre moltes altres. L’acte de lliurament, com en la darrera edició, es continuarà celebrant a Andorra amb un espectacle de creació cultural del país.
DOS NOUS GUARDONS
D’altra banda, Vela també va anunciar la creació de dos nous guardons. En primer lloc, el premi Tencar de traducció cientificotècnica, que té per objectiu “assegurar una presència més gran de la llengua en l’àmbit de la comunicació especialitzada i estimular la professió de traductor en català”, tal com va assenyalar la ministra. El premi serà biennal i comptarà amb la col·laboració de la Unió Llatina. La primera convocatòria serà aquesta mateixa tardor, per entregar-lo la primavera de l’any vinent. El Govern en preveu tres premis: un primer dotat amb 5.000 euros, un segon de 3.000 i un tercer que seria de 2.000.
L’altre nou guardó és el premi Andorra de reconeixement a la trajectòria. Un premi honorífic que també es lliuraria biennalment. Tal com indica el seu nom, reconeixerà la tasca de persones, entitats o col·lectius del país pels seus mèrits en la tasca científica, tècnica, social, cultural o humanitària.
Vela va parlar també sobre la resta de guardons que convoca el ministeri d’Educació i Cultura. En aquest sentit, el premi Poesia Miquel Martí i Pol, el Concurs de contes de Nadal, el Concurs Literatura Exprés i el premi Pirene de periodisme interpirinenc es mantindran, i la voluntat del Govern és que es pugui augmentar les dotacions de tots, ja que estan considerats uns guardons “trampolí” per als nous creadors i escriptors.
D’altra banda, el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull mantindrà el seu plantejament, responent així a l’acord que el setembre del 2010 va signar l’editorial Planeta amb la Fundació Ramon Llull. Així, la dotació continuarà sent de 90.000 euros i l’acte de lliurament serà itinerant. L’acord, que té vigència fins al 2012, també preveu l’edició de l’obra guanyadora en català, en castellà (per l’editorial Planeta) i en francès (Éditions Robert Laffont).
Finalment, quant al premi Fiter i Rossell, també de novel·la, Vela va destacar que es nomenarà un jurat exclusiu i la publicació i distribució de l’obra guanyadora la farà una empresa editorial del país a través d’un concurs públic. El lliurament del Fiter i Rossell es continuarà emmarcant en la Nit literària i la dotació, a càrrec del Govern, es mantindrà en 20.000 euros.