Els socialdemòcrates abordaran decididament el desenvolupament del marc jurídic dels textos legislatius en matèria laboral i sindical

Autor:
Font:
Publicat el: 16 de Març de 2011

Així ho ha remarcat Jaume Bartumeu, que aquesta tarda s’ha entrevistat amb representants de la Unió Sindical d’Andorra (USdA). La voluntat del PS és abordar de forma decidida el desenvolupament del marc jurídic dels texts legislatius que han quedat pendents com a conseqüència que el grup parlamentari d’ApC es fes enrere del consens amb el grup socialdemòcrata per aprovar ràpidament els textos presentats conjuntament.

La política socialdemòcrata prioritza posar fi a l’acomiadament no causal i potenciar el paper dels sindicats de tal manera que es permeti una veritable negociació col·lectiva amb les empreses.

Jaume Bartumeu ha exposat als representants de l’USdA, encapçalats pel seu secretari general, Gabriel Ubach, la voluntat de modificar l’actual procediment d’acomiadament per suprimir l’acomiadament no causal i establir un sistema basat en l’acomiadament justificat o disciplinari i en l’acomiadament per causes objectives.

Un dels passos decidits que cal realitzar és la modificació de la Llei qualificada de llibertat sindical, i la Llei del Codi de relacions laborals, amb la finalitat de potenciar el paper dels sindicats i permetre una veritable negociació col·lectiva entre organitzacions empresarials i sindicals.

El candidat socialdemòcrata ha posat èmfasi, d’una banda, en el fet que cal establir l’obligatorietat de formalitzar per escrit els contractes laborals, i de l’altra, que cal crear una assegurança d’atur, de caràcter contributiu, per pal·liar els efectes que la situació de desocupació involuntària té sobre les persones que la pateixen i sobre les seves famílies.

Entre altres mesures, els socialdemòcrates defensaran a la campanya electoral aspectes com l’ampliació del període de descans per maternitat, paternitat i adopció; la creació d’un tribunal d’arbitratge laboral amb la finalitat de dotar de major agilitat la resolució dels conflictes derivats dels contractes de treball; i crear els fons de garantia salarial, per actuar en els casos en què els treballadors veuen dificultat el dret de cobrament de les seves liquidacions laborals.

Jaume Bartumeu ha recordat a l’USdA que s’ha dut a terme un ampli desplegament reglamentari en la passada legislatura, en aspectes com la instauració d’una prestació per desocupació involuntària, la regulació de polítiques actives d’ocupació, el desenvolupament del Codi de relacions laborals i de la Llei de la Seguretat i la Salut en el Treball.