El cap de Govern en funcions i cap de cartell del Partit Socialdemòcrata (PS), Jaume Bartumeu, creu que cal una reforma de la llei de la CASS per tancar alguns «serrells» que s’han fet evidents amb l’aplicació del text i, molt especialment, per resoldre la qüestió del sistema de cotització dels treballadors autònoms.
Així ho va manifestar durant la primera sessió d’Els matins de l’Agència, un espai de trobada que l’ANA va engegar ahir amb la participació de diferents agents socials i econòmics del país. Bartumeu va aprofitar l’ocasió per avançar algunes de les propostes programàtiques del PS, entre les quals hi ha la reforma de l’Administració pública, l’adopció de la llei de l’IVA o l’aprovació de la llei del Comerç, un text que el ministeri encapçalat per Claudi Benet ja tenia enllestit i a punt per iniciar la tramitació parlamentària.
Davant dels representants de diferents entitats i col·legis professionals, Bartumeu va constatar la necessitat d’impulsar algunes reformes a la llei de la CASS per evitar «situacions injustes que poden ofegar els autònoms i els petits empresaris». El candidat va reconèixer que els consellers socialdemòcrates també van votar a favor d’aquesta llei, a la qual se li han detectat «tres o quatre qüestions que s’haurien de resoldre, cosa que es podria fer amb una modificació de la llei». Un exemple que va posar és el de les persones en situació de jubilació i sense família que els tingui a càrrec, que havien quedat «fora del sistema» i la situtació dels quals es va haver de resoldre mitjançant l’aprovació d’un reglament.
Abans d’entrar en matèria, Bartumeu, que havia estat convidat a l’acte com a candidat nacional socialdemòcrata, va voler explicar en quin context, des del seu punt de vista, s’han arribat a convocar eleccions anticipades. «L’abril del 2009, es va produir una victòria de les candidatures socialdemòcrates, que van obtenir el 50% dels representants al Consell General. És la mateixa situació que s’havia produït quatre anys enrere, però a l’inrevés, amb la victòria del Partit Liberal, i aleshores nosaltres no vam discutir aquell resultat», va afirmar el líder socialdemòcrata.
Un cop feta aquesta puntualització –que repetiria hores més tard, durant la presentació a la premsa dels principals eixos del programa–, Bartumeu va iniciar el repàs a algunes de les accions que ha dut a terme l’Executiu socialdemòcrata, posant l’accent en aquelles actuacions amb repercussió en l’àmbit internacional: «Hem recuperat la confiança dels nostres veïns europeus, fent sortir Andorra de la llista grisa de l’OCDE i de la llista espanyola de paradisos fiscals, i també la bona sintonia amb el copríncep francès, tal com es va evidenciar en la visita a Andorra, el mes de juliol del 2010».
Encaix amb Europa / Per Bartumeu, és imprescindible continuar el procés d’acostament a la Unió Europea per arribar a la signatura d’un acord d’associació, amb l’objectiu de «donar a les empreses la possibilitat d’exportar serveis i béns sense un tracte fiscal discriminatori i, alhora, convertir Andorra en un pol d’atracció per a empreses europees que desitgin invertir-hi».
El candidat a la reelecció va anunciar que la Comissió Europea està treballant per trobar un encaix a la Unió Europea per als petits estats com ara Andorra, San Marino i Mònaco, a partir del Tractat de Lisboa, i que la proposta concreta podria estar enllestida abans d’acabar-se la presidència hongaresa, el pròxim mes de juny.
Per avançar en aquesta qüestió, Bartumeu proposa un pacte d’Estat passat el 3 d’abril, sigui quin sigui el resultat de les eleccions generals. En aquest sentit, el candidat socialdemòcrata es va mostrar convençut que un pacte d’aquest estil seria compartit «com a mínim» per Demòcrates per Andorra.