El 83% de les accions sorgides de la taula de diàleg ja s’han dut a terme

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 16 de Març de 2011

El 83,3% de les 127 accions que han de permetre complir els 30 compromisos contrets pel Govern en les conclusions de la Taula de Diàleg per un Pacte per al Treball i el Desenvolupament Econòmic ja s’han realitzat.

Una quinzena han quedat pendents després que s’esgotés el calendari previst per dur-les a terme, mentre que encara en queden algunes més el calendari d’execució de les quals és posterior al 28 de febrer d’aquest any.

Entre les accions que s’haurien hagut d’acabar i que encara estan pendents destaca el desplegament de l’e-Administració, l’elaboració de la Llei de l’e-comerç, i els programes ocupacionals per treballs en benefici de la comunitat, entre d’altres.

Més concretament, pel compromís número 15 –titulat Processos on-line i portal únic–, una de les accions era apropar l’administració als ciutadans via la tramitació on-line, desplegant deu tràmits per a poder realitzar en línia. El calendari per fer-ho finalitzava al quart trimestre del 2010. El mateix calendari tenia la presentació de la llei de l’e-comerç. Pel que fa a l’ocupació i el mercat laboral, entre les accions que han quedat pendents hi ha els programes ocupacionals per treballs en benefici a la comunitat en col·laboració amb altres administracions, entitats públiques i parapúbliques. També ha quedat al tinter la revisió de les classificacions d’activitats econòmiques i de nivell d’ocupacions.

Del total d’accions compreses en el document 30 compromisos per invertir en el futur, sorgit de les taules de treball realitzades a l’inici de la legislatura, al juliol del 2009, encara s’han d’acabar la implantació de la història clínica electrònica única i compartida i la modificació de la Llei d’assegurances, entre d’altres accions per potenciar com a sectors d’alt valor afegit la salut i l’educació. Així mateix, mancarà la creació d’un Institut Nacional d’Estadística –en el document s’estableix la data del 2012 per a realitzar-ho– i la creació d’un parc tecnològic, o millor dit, «inaugurar-lo», que la data prevista volta entre el 2013 i el 2014. En l’àmbit de la fiscalitat i l’obertura econòmica, a més de tornar a entrar a tràmit la llei de l’IVA per a la seva aprovació i conseqüent entrada en vigor de tota la reforma impositiva, caldrà iniciar les negociacions dels diferents convenis per evitar la doble imposició, cosa que ja es preveia realitzar a partir del 2011, en funció de l’aprovació de les lleis que constitueixen la reforma fiscal. Així mateix, faltarà entrar a tràmit la modificació de la llei d’inversions estrangeres, acció que tenia un calendari de realització a cavall de l’any passat i l’actual.

En l’àmbit de l’e-Administració també quedarà molt recorregut a fer, com la implantació de l’ús de la signatura electrònica, igual que en la simplificació dels tràmits duaners i administratius.

Molta feina feta / Malgrat la feina a dur a terme, no és menys cert que és molta la tasca realitzada. Entre el 83,3% de les accions realitzades destaquen les que fan referència a la lluita contra l’intrusisme, el foment de l’ocupació com els programes d’incentius per a les empreses al contractar aturats de sectors com la construcció o el turisme. Així mateix són destacables les reduccions dels terminis per a l’obertura de nous negocis i els programes de finançament privilegiat d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors. De la mateixa manera, s’han d’incloure els reglaments relatius a les energies renovables, l’eficiència energètica i la rehabilitació d’edificis, juntament amb els plans de finançament en aquestes matèries que avui el Consell de Ministres ha d’aprovar.

Els drets sindicals / En la reunió que va celebrar ahir la comissió per al Desenvolupament Econòmic i per al Treball també es va analitzar la situació dels drets sindicals. Les parts que formen la comissió –el Govern, sindicats i patronals– van coincidir en la necessitat de modificar el marc legal, que es considera «insatisfactori i negatiu» –segons exposava el Govern en un comunicat–, i desplegar els drets sindicals. Per això es prendrà de base els textos presentats aquesta legislatura, dels que les parts comparteixen, entre el 80% i el 90% del contingut.