Punt d’inflexió a la (pre)campanya

Autor: EDITORIAL
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 16 de Març de 2011

Després de dies de precampanya –de campanya descarada en alguns casos, per bé que sense petició de vot, és clar– comencen a veure’s propostes i continguts concrets.

La primera edició de Els Matins de l’Agència de Notícies Andorrana, celebrat ahir al matí a Andorra la Vella amb Jaume Bartumeu com a protagonista, va aportar més contingut i més propostes realistes a la precampanya que els molts actes i declaracions que l’han precedida. D’entrada cal felicitar l’ANA per l’organització de l’esdeveniment: potser el mèrit d’haver provocat aquest punt d’inflexió sigui seu, o potser sigui del cap de Govern en funcions i candidat del PS. En qualsevol cas l’esdeveniment va ser un èxit des del punt de vista informatiu –problemes tècnics a banda. Esperem que l’assistència del candidat de Demòcrates per Andorra, Antoni Martí, avui estigui igualment plena de contingut. A voltes cal que els primeres espases agafin les regnes per aconseguir agafar el rumb adequat.

De la intervenció de Bartumeu ahir a Els Matins de l’Agència resulta especialment interessant la referència a la llei de la CASS per tal de corregir «injustícies» –en paraules del candidat del PS– com la del règim dels autònoms o la situació en què queden les persones jubilades sense família. És, d’entrada, el reconeixement d’un error per part de qui era cap de l’oposició quan es va modificar –per unanimitat– la llei de la CASS la tardor del 2008.

Un altre anunci interessant va ser el de el proper posicionament de la Comissió Europea respecte dels petits estats, que el Govern creu que es podria fer públic abans de juny. El posicionament del PS passa per la proposta d’un pacte d’Estat que inclogui –com a mínim– a PS i DA per encarar les relacions amb Europa i la resposta a la proposta que vindrà de Brussel·les. També té un valor pràctic evident el reconeixement de mancances en el servei que presta Andorra Telecom, així com en la relació qualitat-preu del mateix servei.

La precampanya dels demòcrates també va començar ahir a guanyar contingut: Pel matí, Martí Salvans anunciava a Canillo la intenció d’obrir tots els sectors de l’economia a la inversió estrangera, amb l’excepció de la seguretat i el medi ambient. Al migdia, el candidat nacional, Antoni Martí, proposava l’exempció dels tributs comunals durant mig any als comerços de nova creació i la modificació de la llei del sòl per tal que el 15% de cessió obligatòria es pugui pagar de manera fraccionada. Ambdues són propostes concretes que afecten les arques comunals i que s’hauran d’impulsar amb el consens dels cònsols.

En línies generals, un dia de precampanya amb propostes i continguts i sense debats estèrils. Esperem que no sigui l’últim.