24,4 milions per a energies renovables i rehabilitar edificis

Autor: ÈLIA ORTS GARRI
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Març de 2011

El Consell de Ministres de la setmana vinent aprovarà els tres reglaments en matèria energètica que es desprenen de la Llei de promoció de l’activitat econòmica, després que ahir la Taula d’Energia hi donés el seu vist-i-plau. Entre aquests, destaquen els plans de finançament per a la implantació d’energies renovables, l’eficiència energètica i la rehabilitació d’edificis.

Hi haurà dues possibilitats: un programa de crèdits tous per finançar la totalitat dels projectes i subvencions directes fins al 10% del seu cost. El Govern té una partida de 400.000 euros destinada a aquest darrer pla, i avalarà fins a 24 milions dels crèdits per finançar aquest tipus d’obres. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va comentar que el programa de subvencions directes podria tenir continuïtat en el futur, sempre i quan el Consell General aprovi els crèdits extraordinaris necessaris.

Tot i que els detalls es presentaran un cop aprovats els reglaments, una comissió s’encarregarà d’avaluar quins projectes de rehabilitació, d’implantació d’energies renovables o d’eficiència energètica es subvencionen o se’ls hi facilita el préstec. Ambdós plans no són exclusius, és a dir que un mateix projecte podria obtenir el crèdit avantatjós –el Govern ha negociat amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) un tipus d’interès a l’euríbor més 0,5 punts i la possibilitat d’una carència de fins a un any– i a més rebre la subvenció directa per a un màxim del 10% de l’import del projecte.

En els àmbits de l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables, tots els edificis es podran acollir als plans de finançament i subvenció, però per acollir-s’hi per rehabilitar l’habitatge, aquest haurà de tenir un mínim de 15 anys d’antiguitat, que el Govern entén que és un «temps raonable».

D’altra banda, a la Taula d’Energia també es va tractar també el reglament per la compra de l’energia fotovoltaica que puguin generar els privats, que és l’únic àmbit on la producció d’energia s’obre al sector privat. Igualment, també es va treballar el reglament de qualitat del subministrament elèctric, en el que es detalla el temps màxim de talls i les sancions per l’incompliment.

L’anunci de l’aprovació d’aquests reglaments arriba després que els gremis vinculats al sector de la construcció reclamés ajudes per promoure l’eficiència energètica i la rehabilitació dels edificis com a mesura per «aguantar» el sector. Els representants dels gremis van exposar que subvencionant auditories energètiques s’ajudaria als propietaris a decidir les reformes més urgents i a més de contribuir a la reactivació econòmica, el país guanyaria en confort i qualitat de vida.