Bartumeu observa “mancances” en el dossier de propostes dels empresaris

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 12 de Març de 2011

Els principals representants del teixit empresarial del país es van trobar ahir amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, per presentar-li un primer esborrany de les propostes que volen formular per a la reactivació econòmica del país. Els representants de les entitats ja van presentar públicament un primer esborrany del document, i ara l’han obert a la participació de tots els associats.

D’aquest treball n’haurà de sortir un full de ruta possiblement d’aquí a tres mesos. Cal deduir que la primera presa de contacte amb l’executiu no va ser òptima.

Bartumeu va rebre el president de la Cambra, Marc Pantebre, el president de la Confederació Empresarial, Xavier Altimir, i el director de l’Empresa Familiar, Joan Tomàs. Després de la trobada, que es va allargar uns noranta minuts, Bartumeu va comparèixer per explicar que “el document encara està en construcció”. Després d’una primera anàlisi, el líder socialdemòcrata veu coincidències amb alguns punts, com per exemple “que hi haurà d’haver un canvi de model econòmic”, però també va observar “mancances en algunes parts de l’anàlisi més que no pas en el diagnòstic”. El cap de Govern va afirmar que hi havia hagut punts de dissonància, i “hem vist errors en punts relacionats amb el deute públic, l’educació o les relacions econòmiques amb l’exterior”. Sense entrar en més detalls, Bartumeu va treure ferro a aquest fet, ja que “potser el dossier ha estat elaborat per consultors que no tenen totes les dades al dia”.

El cap de Govern va explicar que l’objectiu de la trobada era similar “al de la reunió que vam mantenir amb els constructors: conèixer quines mesures podem adoptar i reactivar l’economia competitiva”. La via per aconseguir- ho sí que crea consens, però “es tracta d’un document en construcció que necessita millorar”, segons Bartumeu. Així, ambdues parts van coincidir que cal consolidar “la reforma tributària, l’acord monetari, la internacionalització de l’economia i els convenis que evitin la doble imposició”. Segons Bartumeu, tots figuren al programa del Govern.

Respecte de si es podia fer seves les propostes o no, tal com havien demanat les entitats empresarials, Bartumeu va demanar prudència i esperar al maig, amb el document final a les mans.

S’enceta la negociació amb França per al conveni que eviti la doble imposició

El cap de Govern va anunciar durant la compareixença d’ahir que l’Elisi s’ha mostrat favorable a iniciar una negociació bilateral, amb l’objectiu d’aconseguir tancar un conveni que eviti la doble imposició. És un dels aspectes que el president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, va ressaltar en una carta que va adreçar al líder de l’executiu. El líder francès va manifestar en la missiva que havia seguit amb interès la reforma fiscal al Principat, i que la consecució dels nous tributs permetia posar fil a l’agulla a la negociació. A banda, Sarkozy també va adreçar una felicitació al poble andorrà amb motiu de l’aniversari de la Constitució, i es va mostrar força satisfet per “la millora” i “l’enriquiment” de les relacions bilaterals que considera que hi ha hagut amb Andorra. En aquest sentit, Sarkozy va esmentar l’acord monetari que es va rubricar amb la Unió Europea el 10 de febrer i, en general, tots els progressos fets pel país en l’àmbit financer internacional.