Govern du a la Batllia els antics socis de Ctrasa pel sobrecost de les accions

Autor: T. SOLANELLES / A. TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 10 de Març de 2011

El consell de ministres va acordar ahir interposar una demanda a la Batllia instant els quatre exsocis andorrans del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) a retornar el que el Govern creu que, al seu dia, es va pagar de més (o els privats van cobrar de més) per la venda de les accions.

L’auditoria feta sobre la construcció i gestió del forn incinerador considera que es va satisfer un sobrecost d’1,9 milions d’euros. La demanda està previst que sigui interposada entre divendres i dimarts. I es formalitza després que la reclamació administrativa als antics socis no hagi sorgit efecte, segons va explicar ahir el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé. El contracte de prestació de serveis i l’operació de reducció i ampliació de capital també estan judicialitzats. En aquest segon cas, però, són els actuals socis privats, Cespa i Novergie, els que han acudit als tribunals.

Bartolomé va recordar que l’acció judicial acordada ahir no suposava res més que el pas natural després de no haver estat satisfet el requeriment de les empreses privades que van esdevenir accionistes del projecte del forn incinerador en el seu inici. Segons es desprèn de les paraules del portaveu, la reclamació administrativa feta per l’executiu no va obtenir cap mena de resposta. “I el Govern ha decidit portar el cas a la Batllia.” Durant la legislatura passada, i amb l’objectiu d’aconseguir que el sector públic fos majoritari al consell d’administració de Ctrasa, el Govern liderat per Albert Pintat va acordar la compra de les accions que posseïen els socis andorrans, que havien participat en la construcció de la instal·lació, fonamentalment.

VALOR NOMINAL

De l’informe encarregat per l’actual executiu a una empresa auditora de rellevància internacional, se n’hauria desprès que els títols s’havien d’haver comprat (per part del Govern i de FEDA) a un quaranta per cent del preu que realment es va pagar, i que corresponia al valor nominal. Així, el sobrecost hauria estat, globalment, d’1,9 milions d’euros, que és el valor pel qual “s’interposa l’acció judicial de rescabalament”. Bartolomé va assegurar que l’executiu està actuant en tot moment en la defensa de l’interès general.

El portaveu del Govern també va explicar que anteriorment l’executiu ja havia decidit acudir als tribunals per tal que declarés la nul·litat del contracte de prestació de serveis que hi havia signat amb els dos socis tecnològics de la societat (Cespa i Novergie). I pel qual, a més a més, es reclamaria el retorn de més d’un milió que les dues companyies ja haurien percebut en virtut d’aquell contracte. Quant a l’operació Acordió i la seva connexió directa amb l’aprovació dels comptes de Ctrasa de l’exercici 2009, que van tenir el vot negatiu dels dos socis privats estrangers, el Govern va recordar que han estat Cespa i Novergie, “en seguiment del vot negatiu expressat en la junta general ordinària”, els que van “impugnar judicialment l’aprovació dels comptes”. En aquest plet, el soci majoritari de Ctrasa “defensa la legalitat dels comptes i les mesures acordades per assegurar la viabilitat de la societat”.