Objectius: generar il·lusió i confiança

Autor:
Font:
Publicat el: 18 de Febrer de 2008

diaridandorra

T. Farrero 

Presentar un projecte polític que doni resposta a les dificultats econòmiques que travessa el país, que generi confiança i il·lusió i obert a la societat civil. Aquests són els objectius que s’ha plantejat el Partit Socialdemòcrata amb vista a les pròximes eleccions generals. 

El document presentat per l’executiva al comitè directiu fa una setmana ha estat acollit pel partit com a base de reflexió per a l’elaboració del programa polític de les legislatives del 2009, un programa que serà defensat pel cap de llista que surti escollit en el procés de primàries.

L’executiva parteix de la base que la situació econòmica serà l’eix de la propera campanya electoral i que els ciutadans exigiran als partits actuacions i propostes concretes per rellançar l’activitat. El document aposta obertament per la presentació de mesures per incrementar la competitivitat econòmica tant des del punt de vista jurídic com social. Lluitar contra la competència deslleial, un programa d’ajudes a la reconversió de l’activitat econòmica, suport a empreses d’alt valor afegit, la implantació d’un model que aposti per la qualitat o l’impuls de la formació continuada són algunes de les idees apuntades que es podrien inloure en el programa, tot deixant constància però de la necessitat de posar fi a la precarietat laboral i de l’aposta obertament pel diàleg entre treballadors i empresaris com a vies imprescindibles d’un gran pacte social per a la competitivitat. Es vol insistir en la idea que les polítiques socials no es poden considerar una càrrega sinó una via d’enfortir l’Estat. En aquest sentit, la direcció del partit advoca pel desenvolupament de la llei de la CASS i renunciar de manera explícita durant els pròxims quatre anys al subsidi d’atur per reprendre la proposta en pròximes legislatures. El document deixa clar, no obstant, que no es tracta d’una renúncia -mantindria aquest principi en l’ideari del partit- sinó de marcar prioritats amb realisme.

Aposta en canvi per una llei de drets socials per completar la protecció dels que queden fora de la cobertura de la CASS. La política social es completaria amb una política d’accés a l’habitatge com a factor d’integració i participació.

El PS considera que és essencial presentar un projecte que ajudi a fer front al progressiu allunyament entre la classe política i la ciutadania i que permeti visualitzar els socialdemòcrates com una formació amb vocació i capacitat de Govern. En aquest sentit advoca per una proposta en positiu, que defugi d’una radicalització del discurs que pot erosionar encara més la credibilitat del país tant interior com exterior, una política que hauria de començar a defensar-se al Consell General i als comuns on governa o està representat.

Des del punt de vista estratègic, es considera que la credibilitat passa per una gran cohesió interna i la unitat d’actuació a tot el país, amb un treball específic a les que considera les tres parròquies claus de la contesa electoral: la Massana, Ordino i Escaldes-Engordany.

Els valors ètics en el servei als ciutadans

Honestedat, rigor, austeritat, justícia social i transparència. Aquests són els valors ètics que l’executiva considera inherents al servei públic i, per tant, demana que siguin els punts bàsics a traslladar a la societat amb accions polítiques destinades a donar resposta a les necessitats reals dels ciutadans. El document planteja la necessitat que els serveis públics siguin eficaços, però a un cost raonable i descarta la política de privatitzacions que ha iniciat l’actual Govern. Cita de manera explícita l’administració general al servei dels ciutadans, destinar mitjans a l’educació, la sanitat com a aspecte fonamental de la qualitat de vida dels ciutadans, una justícia eficaç i àgil i la pluralitat dels mitjans de comunicació públics i uns cossos de seguretat per atendre una societat complexa.

pdf1