En el mapa del turisme mundial

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Març de 2011

Andorra ha estat capital del turisme mundial. La celebració del Fòrum Global de Turisme ha convertit el Principat en protagonista de la reflexió de polítics i especialistes d’aquesta indústria, de la qual ja ningú dubta que és una multinacional globalitzada imprescindible per al desenvolupament econòmic.

La cita ha servit per contraposar el pessimisme que impregna, perquè tot i els mals auguris per a aquest any, els indicadors apunten a una recuperació del sector, gràcies a l’impuls que rebrà dels països emergents que, en paraules del secretari general de l’OMT, Taleb Rifai, generaran el 30% del nou volum de turistes a nivell global amb la previsió que es generin 65 milions de treballs nous. Es tracta doncs d’una pista essencial de cara a com orientar les campanyes de promoció a l’exterior i dels mercats que poden interessar i que creixeran de forma exponencial.

En aquests dies de precampanya electoral, no hi ha partit o coalició que dedica un espai destacat al turisme en el seu programa electoral o declaracions d’intencions. Andorra vol continuar sent una potència (tenint en compte la dimensió del país), i no pot perdre el tren de l’evolució que el sector està patint.

L’Organització Mundial del Turisme manté la seva previsió inicial de creixement del turisme mundial aquest any, d’entre un 4% i un 5%, malgrat l’escalada del preu del petroli i la inestabilitat política a Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica. Rifai ha assegurat que els esdeveniments que s’estan produint en aquesta regió del món no afectaran als resultats anuals de la indústria turística mundial.

Com es pot comprovar, la cita ha estat important per a Andorra, no tant per les nul·les referències a les polítiques nacionals, sinó perquè la trobada ha facilitat elements per projectar la gestió de les polítiques turístiques i ha d’empènyer Andorra dins del mapa de països amb una important indústria turística.

Per això és important que en futures edicions el Principat sigui incorporat en els diferents estudis, com en l’informe de competitivitat turística que s’elabora regularment. De moment, el ministre López ha assenyalat que el Principat no hi figura per la feblesa estadística del país que no permetria complir amb tots els requisits informatius que demanda el Fòrum Econòmic Mundial per estudiar la competitivitat dels països.

És important que els responsables del turisme, públic i privat, treballin en connexió per seguir gaudint del veïnatge amb Espanya i França, però també per treballar en aquest horitzó més ampli que ofereix el Fòrum i l’OMT.

pdf3.jpg