El Govern vol que Andorra consti en l’informe de competitivitat

Autor: ÈLIA ORTS
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Març de 2011

El Govern negocia amb el Fòrum Mundial Econòmic la inclusió d’Andorra en propers informes de competitivitat turística. Així ho va comentar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, en el marc del Global Tourism Forum que es va celebrar entre diumenge i ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

López va qualificar de «preocupant» el fet que el quart Informe de Competitivitat de la Indústria de Viatges i Turisme es presentés a Andorra, «destinació de primer nivell», i que aquesta «no hi consti».

Encara que es volgués Andorra no podria constar en l’informe ara per ara, ni tampoc en el següent, ja que no es compleixen els requeriments. Andorra no disposa de les estadístiques que el Fòrum Econòmic Mundial necessita per avaluar un país com a destinació turística, com la despesa mitjana que fa el turista. «Però volem ser-hi», va manifestar López, que va explicar que ja s’hi està treballant. En el cas de la despesa que fa el turista, amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA).

Tot i no constar en l’informe, el ministre d’Economia i Finances considera que Andorra ocuparia una posició destacable, tenint en compte que els principals mercats emissors de turistes al Principat, França i Espanya, ocupen les posicions número tres i vuit del rànquing de competitivitat turística. López entén que si la qualitat d’Andorra com a destinació no fos assimilable a la d’aquests països veïns, no vindrien tant nombrosos al país.

El quart Informe de Competitivitat de la Indústria de Viatges i Turisme avalua, en un total de 139 països, diferents aspectes. La directora del Global Competitiveness Network, que ha fet l’estudi, Jennifer Blanke, va comentar els resultats dels dos països més propers a Andorra, Espanya i França, i va dir que aquests, «així com tots els països europeus que estan en els deu primers llocs» han de «fer totes les coses bé» però alguns aspectes que han de millorar-se dia a dia han de ser «la competitivitat de preus, les taxes que també afecten al turisme, en el cas dels bitllets d’avió, els càrrecs a l’aeroport, a banda de qüestions com el millorament de l’entorn per a la indústria».

Validació de la política turística/ Els experts que van participar al Global Tourism Forum, tant de l’àmbit privat com acadèmic o públic, van validar les polítiques que el Govern està duent a terme en el sector del turisme. Una de les principals conclusions a les que es va arribar va ser que cal unir esforços entre els privats i les administracions públiques a l’hora de promocionar la destinació. En aquest mateix sentit, es va reclamar la unió per tenir una veu més forta i així reivindicar la importància del turisme en les economies nacionals. López va recordar que aquest sector representa el 35% del PIB andorrà i que també suposa una important font d’ingressos per a l’Estat.

Lligat a la conscienciació de la importància del turisme, el ministre de Turisme i Comerç, Claudi Benet, va sentir-se recolzat en la campanya engegada recentment que busca la implicació de la població en donar un bon tracte al visitant. Així mateix, va recordar que l’objectiu és fer conèixer l’Andorra de «més enllà de l’esquí i les compres». D’aquesta manera, i seguint una altra de les conclusions a les que es va arribar, Benet va reconèixer que no es tracta que vingui molta gent –que igualment seran benvinguda–, sinó d’aconseguir que es quedin més temps a Andorra.

Així s’explica que cal mantenir la competitivitat alhora que es vetlla per la sostenibilitat. En aquest punt, el secretari general de l’Organització Mundial del Turisme, Taleb Rifai, va preferir parlar de «responsabilitat» més que de «sostenibilitat». «Responsabilitat per utilitzar els recursos de manera adequada», tant econòmics com ecològics, i tenir també en compte el patrimoni cultural i natural. D’aquesta manera, Rifai creu important fer un balanç dels «actius i passius» però que aquest no ha de ser un «joc de suma negativa», sinó que ha d’anar en benefici de tothom, que la solució ha de ser la mateixa.

En definitiva, que la responsabilitat ha de complementar la competitivitat turística i a la inversa.

pdf3.jpg