López demana la implicació econòmica del sector privat per impulsar el turisme

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 8 de Març de 2011

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va estendre ahir la mà al sector privat per promoure el turisme andorrà conjuntament. López va sostenir que “una de les prioritats del Govern ha estat la pressupostària” i va afegir que “ens agradaria trobar la fórmula” per augmentar els recursos econòmics destinats a la promoció turística “en col·laboració amb els privats”.

Així, va expressar la voluntat de duplicar la partida actual “a mitjà termini”. El ministre va fer aquestes declaracions després del discurs de cloenda de la primera edició del Global Tourism Forum, que va qualificar com un “èxit molt important”.

El titular d’Economia i Finances va lamentar que es faci “massa accions aïllades” en el sector turístic. En aquest sentit, va recordar que Andorra Turisme ja ha integrat els representants dels comuns i va admetre que “hem d’anar més junts”, també amb el sector privat. Sobre aquesta qüestió, el ministre va afirmar que el Govern “comparteix la filosofia” de les accions de promoció exposades ahir per la ministra de Turisme de Mèxic, Gloria Guevara, que va marcar un centenar de mesures, en col·laboració amb els agents del sector, “perquè Mèxic sigui un dels cinc llocs més turístics en un termini de set anys”.

La cooperació entre els sectors públic i privat va ser un dels factors de creixement turístic que es van apuntar durant el Global Tourism Forum, en què també es va incidir en la càrrega impositiva. Sobre aquest punt, el ministre de Turisme de Sud-Àfrica, Mar­thinus van Schalkwyk, va reivindicar un sistema impositiu “més just i transparent”, especialment a Europa, on va lamentar que “alguns països creen impostos de forma arbitrària”. De la seva banda, Guevara va mantenir que les taxes turístiques han de revertir també directament en benefici de la promoció turística.

Tot i la crisi econòmica, el secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), Taleb Rifai, va indicar que l’any passat els ingressos globals van augmentar un 4% respecte al 2009, si bé es va mostrar preocupat pel fet que aquesta millora “no vagi acompanyada d’un increment dels llocs de treball”, una situació que, segons els últims informes, no es recuperaria fins al 2015. Finalment, Rifai va incidir en la necessitat de fomentar un turisme responsable i va sostenir que la sostenibilitat s’ha d’entendre com un factor important per millorar la competitivitat del sector.
El secretari general de l’OMT i el ministre d’Economia i Finances van coincidir que el primer fòrum, que va aplegar 250 representants dels cinc continents, va superar les expectatives inicials. Rifai va apostar per donar continuïtat al fòrum al Principat, mentre que López va valorar de forma molt positiva el retorn mediàtic i va expressar la voluntat que Andorra es consolidi com la seu de “la trobada més important de turisme a escala internacional”.

El Govern vol incloure el país al rànquing de competitivitat de turisme i viatges del Fòrum Econòmic Mundial
L’executiu vol que Andorra formi part del rànquing de competitivitat de turisme i viatges elaborat anualment pel Fòrum Econòmic Mundial (WEF), que ahir va presentar l’edició del 2011 al Global Tourism Forum. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va qualificar de “preocupant” que l’informe “es presenti a Andorra i que no hi figurem” i va avançar que ja s’han començat les gestions per participar-hi. No obstant això, va admetre que difícilment s’hi podrà ser de cara a la propera edició, donades les mancances del país en el camp estadístic.

L’estudi, que valora l’índex de competitivitat de viatge i turisme de 139 països mitjançant indicadors relacionats amb la regulació i la sostenibilitat ambiental, les infraestructures i els recursos naturals, humans i culturals, entre d’altres, situa Suïssa com el país més ben posicionat, per davant d’Alemanya i França. Així mateix, Espanya se situa en la vuitena posició, dues per sota respecte de l’anterior edició. Les mancances en la mà d’obra qualificada i la necessitat de revisar les taxes aèries són alguns dels factors que han provocat aquesta davallada, si bé els dos països veïns estan en una situació privilegiada segons l’informe del WEF.

Pel que fa a la resta de països capdavanters, Àustria i Suècia ocupen la quarta i cinquena posició, seguits dels Estats Units i el Regne Unit, mentre que el Canadà és novè i Singapur, desè.

pdf3.jpg